10 tips om rimpels te voorkomen

//10 tips om rimpels te voorkomen
10 tips voor minder rimpels

10 tips voor minder rimpels

Een van de meest kenmerkende symptomen van het ouder worden is de vorming van rimpels. Het is niet te voorkomen, maar velen onder ons doen er van alles aan om die rimpelvorming zo lang mogelijk tegen te gaan.

Er zijn een paar stoffen in de huid die zorgen dat deze mooi en glad blijft. Zo is er collageen, dat voornamelijk verantwoordelijk is voor de stevigheid, en er is elastine, die zorgt voor de elasticiteit van de huid. Tezamen zorgen ze ervoor dat de huid niet alleen glad blijft, maar bij vervorming, met name door spierwerking, ook weer terug keert in de originele vorm. Bij het ouder worden neemt de hoeveelheid en dus de werking van deze stoffen af. Hierdoor ontstaan er vouwen in het huidoppervlak en dat noemen we rimpels.

Rimpelvorming kan versneld worden met als sterkste bron daarvoor de zon ( of beter uv-straling, want de zonnebank kan ook schadelijk zijn), maar ook zaken als hormonen, stress, roken en luchtvervuiling.

De vraag die dan logischerwijs daarop volgt is of rimpelvorming ook vertraagd kan worden. En volgens velen, met name de cosmetica industrie kan dat ook.

Zonder allerlei chemisch gefabriceerde smeermiddeltjes en andere meer invasieve methoden ( ik denk daarbij bijvoorbeeld aan botox injecties) zijn er ook een aantal dingen die op heel natuurlijke manier mogelijk een effect hebben op het uitstel van rimpelvorming. De basis daarin ligt voornamelijk in een gezond leefpatroon: de juiste en voldoende voeding, de juiste en voldoende beweging en de juiste en voldoende slaap. Daarbij komt dan ook nog een juiste en voldoende huidverzorging, afhankelijk van het type huid dat je hebt.

De titel van dit artikel geeft al aan dat we vooral wat praktische tips willen geven op het gebied van voeding. Gezien de overvloedige informatie die ons op allerlei manieren bereikt, weten we eigenlijk allemaal wel wat goed en niet goed voor ons is. Termen als niet te vet, niet te zoet, niet te zout en vooral niet te veel vliegen dagelijks om onze oren. Natuurlijk kunnen we zelf op zoek gaan naar de juiste voeding, en daarmee worden we ons veel beter bewust wat wel en niet kan, maar voor het gemak geven we hier een aantal tips.

Eet vers, dus zo min mogelijk diepvries, ingeblikt, houdbaar verpakt; en het liefst ook biologisch, hetgeen wil zeggen geproduceerd zonder allerlei gifstoffen.

  1. Verse groente en fruit
  2. Verse kruiden
  3. Verse sauzen en soepen, zelfgemaakt met verse producten
 1. In plaats van brood kun je ook havermout als ontbijt nemen en je boterham door een salade vervangen bij de lunch

Als je dan toch brood neemt, vervang dan je gewone bruin of witbrood door natuurlijk verrijkt brood, bijvoorbeeld zemelen of speltbrood

 1. In plaats van margarine of halvarine op je boterham te smeren, neem je roomboter. En als je het als bakmiddel gebruikt, vervang het dan door olijf-, kokosolie of ghee.
 2. Geen koffie meer, maar kruidenthee of water met citroen. Ook een smoothie ( koud drankje, gemixt uit verse, gezonde ingrediënten zoals fruit en groente) op zijn tijd is goed voor je.
 3. Water is sowieso belangrijk, het is goed tenminste twee liter ( 8 glazen) water per dag te drinken. Dat is bovenop je andere vochtconsumptie.
 4. Een glas melk gaat er altijd in, maar er zijn gezondere vervangers voor de normale koemelk: probeer ook eens rijstmelk, amandelmelk, hazelnootmelk, sojamelk of kokosmelk.
 5. Vermijdt geraffineerde suikers, neem liever vervangers als stevia of honing. Overigens betekent dat ook dat je voedingsmiddelen vermijdt met dergelijke suikers; frisdrank, en helaas ook vruchtensappen zitten er vol mee.
 6. Ook voor je gewone witte rijst en pasta zijn er veel gezondere vervangers. Voorbeelden hiervan zijn uiteraard de zilvervliesrijst of de volkoren pasta. In deze groep is Quinoa, een gierstmelde, een uitstekend alternatief.
 7. Eet minder vet geldt zeker ook voor vlees. Mager zou al een optie kunnen zijn en kip en kalkoen horen zeker in die categorie thuis
 8. Wat aardappels betreft zou je deze kunnen vervangen door zogenaamde zoete aardappels, of bataat.

Het zijn slechts een aantal praktische tips die mogelijk rimpelvorming kunnen vertragen, maar niet alleen dat. Gezien het feit dat je voor een aantal gebruikelijke voedingsmiddelen de net wat  gezondere alternatieven kiest, is de kans groot dat het gewoon goed is voor je algemene gezondheid. Misschien is het hier en daar net iets duurder, maar op een goede gezondheid staat nu eenmaal geen prijs.

Meer kennis over de huid:
Ga naar: http://interplein.nl/course/gezonde-huid/ of
https://stichtinggezondheid.nl/huid/ 

Best Shops:

 

 

 

2015-12-15T11:45:14+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie