1. Als je lichaam “time-out” tegen je schreeuwt …
… neem je hoogstwaarschijnlijk te veel hooi op je vork en is het hoog tijd om gas terug te nemen: plan regelmatig rustmomenten in, een moment vrij voor jezelf om even helemaal niets te doen. Ook een ontspannende activiteit kan je helpen tot rust te komen. Ontdek waar jouw lichaam het meeste behoefte aan heeft en voorkom dat de spanning te hoog oploopt.
2. Zorg voor je lichaam: eet gezond
Klinkt je dit als cliché in de oren? Dat kan, maar een goede balans van lichaam en geest begint nu eenmaal nog altijd bij gevarieerde en volwaardige voeding. Schrap suiker en alcohol zoveel mogelijk van je boodschappenlijstje en verrijk je voedingspatroon met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B en C. Deze geven je meer energie. Ongezonde eetgewoonten kunnen er juist voor zorgen dat een burn-out versterkt wordt.
3. Bewegen, bewegen, bewegen …
“De opgave om gezond te eten komt ook nooit alleen” hoor ik je nu hardop denken … En dat klopt. Beweging vormt ook een belangrijk stukje in de puzzel van gezonde voeding. Het is aanbevolen om minstens één keer per week te sporten, al moet het natuurlijk wel doenbaar blijven voor iedereen.
We hebben nu eenmaal niet altijd de tijd om te sporten en onze geringe vrije tijd besteden we vaak dan ook liever op een andere manier. Probeer daarom ook eens vaker de trap in plaats van de lift te nemen, laat de auto (een keer vaker) staan en fiets naar je werk, combineer die verfrissende duik in het zwembad met baantjes te trekken, etc. Zorg er alleen voor dat wat je doet ook vol te houden is. Probeer een goede aanpak te vinden die voor jou het beste werkt. Voldoende lichaamsbeweging verhoogt je energiepeil en doorzettingsvermogen. Sport zorgt ook voor afleiding en brengt je tot rust. Bovendien bevordert een gezonde vermoeidheid de slaap.
4. Bewaak je grenzen
Grenzen worden op termijn niet plots “grenzeloos”, ook niet omdat onze huidige maatschappij waarin we leven, dat misschien van ons verwacht. “Perfectie” mag misschien de nieuwe norm zijn, onthoudt dat niemand dat is en dat we allemaal onze tekortkomingen hebben. Er is natuurlijk niets mis met het streven naar een gezonde dosis perfectie, zonder het oog op de realiteit te verliezen. Wees jezelf bewust van je sterke en minder sterke kanten en accepteer deze ook. Het is goed om grenzen te hebben en deze naar de buitenwereld kenbaar te maken, dat leidt ook sneller tot zelfacceptatie.
5. Maak keuzes
Gebrek aan energie en emotionele uitputting vertaalt zich op den duur in een burn-out. Als je meer doet dan je aankunt, breekt je dit na een tijd gewoon op. Maak daarom in eerste instantie altijd keuzes: je hebt maar twee handen en je kunt niet alles tegelijk. Sommige activiteiten onttrekken enorm veel energie, andere geven ons die juist. Als je de gulden middenweg probeert te vinden tussen beide, zit je op dit punt alvast goed.
6. Een goed gesprek …
… doet wonderen! Praat met iemand over je stress en problemen en je zult zien dat er al een grote last van je schouders afvalt. Door over je situatie te spreken, heb je er ook meer vat op. Je merkt sneller wat er aan de hand is en wat je er eventueel aan kunt doen. Alles opkroppen kan ervoor zorgen dat je emoties zich opstapelen en dat je zelf uiteindelijk overloopt.
7. Vraag om hulp
Hulp vragen wordt vaak gezien als een teken van zwakte, niets is minder waar: het getuigt juist van sterkte: zelfkennis en zelfredzaamheid zijn nu net cruciaal om geholpen te kunnen worden. Als je iemand vindt die je hierbij kan helpen, is dit vaak al het halve werk.
8. Zorg voor direct contact: communiceer ook eens off-line
Aan digitaal contact tegenwoordig geen gebrek, maar aan fysieke gesprekken of ontmoetingen schort het vaak nog weleens. Zelfs tijdens onze lunchpauze hebben we eerder een smartphone in de hand dan een vork of een lepel. Het is nu eenmaal een evolutie die je niet kunt tegenhouden. Toch is direct contact, actief luisteren en praten met elkaar onvervangbaar. Het is dus belangrijk om daar genoeg tijd voor te maken.
9. Geniet van de kleine dingen
De kleine dingen des levens worden vaak als vanzelfsprekend gezien. Probeer er eens een keer vaker bij stil te staan en ervan te genieten. Als je in een stressvolle situatie zit, laat je al snel dingen achterwege die je nu net zo hard nodig hebt om energie uit te halen. Trek er eens op uit voor een wandeling, luister naar je favoriete muziek, neem een ontspannend bad of lees een goed boek.
10. Probeer eens iets nieuws
Stap eens uit je comfortzone. Nieuwe dingen uitproberen kan je een andere kijk op het leven geven.
Het zorgt voor een energieboost. Routine maakt plaats voor een gezonde spanning in het dagelijkse leven. Je hebt weer een drijfveer die optimisme aanwakkert en zo creëer je uiteindelijk weer een goede balans tussen je werk- en privéleven.
Auteur: Isabelle De Meyer
Mocht je naar aanleiding van bovenstaande blog meer willen weten over onze cursus Burn-out, klik dan op onderstaande link:
Geef een reactie