3 natuurlijke manieren om cortisol te verlagen

/, blog/3 natuurlijke manieren om cortisol te verlagen

stichting-gezondheid-cortisol

Cortisol is het stresshormoon dat je helpt om met stressvolle situaties om te gaan. Op zich heel handig. Alleen als je altijd veel cortisol in je bloed hebt, heb je meer honger en krijgt je lijf steeds het signaal dat het vet moet opslaan. Daardoor kom je aan. Wil je dat voorkomen, dan zijn dit drie natuurlijke manieren om je cortisol te verlagen:

1.    Zorg voor voldoende slaap

Hoe lang je slaapt, wanneer je naar bed gaat en hoe goed je slaapt is allemaal van invloed op je cortisol. Mensen die overdag slapen omdat ze bijvoorbeeld nachtdienst hebben, hebben meer cortisol in hun bloed. Ook een slaaptekort zorgt voor hogere cortisolniveaus. Net als een verstoorde slaap.

Zorg dus dat je zeven tot acht uur slaap krijgt per nacht. Zet schermen en andere lichten uit voordat je naar bed gaat en zorg voor een ongestoorde slaap door de telefoon uit te zetten en eventueel oordopjes in te doen. Werk je in wisseldiensten, ga dan vooral bewegen als je wakker bent en vermijd cafeïne. Word je moe, neem dan een korte powernap.

2.    Beweeg, maar niet te veel

Sporten kan je cortisol zowel verhogen als verlagen. Dat hangt ook van je conditie af. Heb je minder conditie, dan kan matig intensief bewegen je cortisol al doen toenemen. Intensief sporten verhoogt je cortisol sowieso vlak na de inspanning, maar zorgt voor lagere niveaus tijdens je slaap.

Hoe meer het sporten een gewoonte wordt, hoe minder cortisol je lijf trouwens aanmaakt. Als je een goede conditie hebt, dan neemt je cortisol nauwelijks toe als je matig intensief sport, maar profiteer je wel van lagere cortisolniveaus tijdens de nacht.

3.    Leer stressvolle gedachten te herkennen

‘Het gaat me nooit lukken… Ik kan er helemaal niets van… Hoe moet het nou als…?’ Deze en andere stressvolle gedachten triggeren je lijf om cortisol aan maken. Om hier controle over te krijgen, leer je het beste om deze gedachten te herkennen. Let daarbij ook op je ademhaling en harstslag. Die verraden vaak ook dat je gespannen bent. Net als gespannen kaken of schouders trouwens.

Heb je er eenmaal zicht op wanneer de spanning toeslaat, dan kun je met ontspannende ademhalingsoefeningen, yoga, tai chi of mindfulness proberen je gedachten tot rust te brengen en je lijf te ontspannen.

Uit onderzoek blijkt dat dat goed werkt. In een onderzoek waar 43 vrouwen aan deelnamen, volgden zij een programma met mindfulness. Hierdoor konden ze hun stress beter beschrijven en uitspreken en namen de onderzoekers lagere cortisolniveaus bij hen waar.

Ik hoop dat dit artikel je helpt om je cortisol op een natuurlijke manier te verlagen. Ken jij nog meer manieren om controle te krijgen op je cortisolniveau? Deel deze dan hieronder in de reacties!

Bronnen:

Psychoneuroendocrinology. 2014 Oct;48:11-8.

Floraa. 2017 Jul.

2017-11-01T14:11:57+01:00

Over de auteur:

Annemiek houdt van gezond én lekker eten. Zelf eet ze het liefst zoveel mogelijk vers en biologisch. Als health blogger voor Floraa.nl kan ze haar passie voor schrijven en gezond eten inzetten om mensen te informeren over natuurlijke voeding en afvallen.

Geef een reactie