Winterse kou en kortere dagen hebben niet alleen invloed op je humeur. Ook je energieniveau, stofwisseling en zelfs voedselkeuzes veranderen in de winter.
Reageer jij op kou door de sportschool te mijden en jezelf te verwennen met een calorierijke lekkernij? Je bent niet de enige. Toch is een dieet van warme chocolamelk en koekjes of chocola niet al te best voor je gezondheid en gewicht. Probeer liever deze vijf winterse comfort foods:
1. Wortelgroenten en knollen
Wortelgroenten en knollen als bieten, wortelen en rapen zijn vers geoogst en bieden je lijf vitamine A en C voor een betere weerstand en meer energie. De groenten zijn niet alleen lekker als avondmaaltijd, maar ook in een smoothie, burger of als groentechips. Je kunt ze zelfs verwerken in gezonde kruidkoek.
2. Havermout
Havermout levert je belangrijke voedingsstoffen voor de winter. Zo is havermout rijk aan de mineralen selenium, ijzer en zink. Deze voedingsstoffen zijn goed voor je weerstand, zodat je minder vatbaar bent voor griep en verkoudheid. Ook bevat haver beta-glucanen, die eveneens je weerstand verbeteren. Probeer eens havermout met bosvruchten en ongebrande noten als ontbijt. Mmm!
3. Soep
Soep is een heerlijk en gezond comfort food, vooral als je bone broth of bouillon als basis gebruikt en veel groenten toevoegt. Dan voed je je lijf met allerlei gezonde voedingsstoffen, die je helpen om gezond te blijven in de winter. Wat dacht je bijvoorbeeld van een romige groentesoep met kikkererwten en feta? Dat is nog goed voor je lijn ook!
4. Sushi
Sushi is niet alleen heel lekker, maar kan ook heel gezond zijn. Maak zelf sushi van bloemkoolrijst in plaats van witte rijst en kies als vulling tonijn of zalm. Deze vissoorten bevatten namelijk veel vitamine D en daar hebben we tijdens de wintermaanden extra behoefte aan.
5. Spruitjes
Spruitjes bevatten veel meer vitamine C dan sinaasappels, dus zet deze gezonde groente in de winter vaak op het menu. Lekker is bijvoorbeeld spruitjes met lamsvlees of met kastanjechampignons, cashewnoten en sojasaus.
Ook palmkool en boerenkool zijn rijk aan vitamine C. Zet deze groenten daarom regelmatig op tafel in het koude seizoen. Boerenkool is niet alleen lekker als stamppot, maar ook in soep of groententaart. Ook palmkool kun je goed in een stevige wintersoep verwerken. Wat dacht je bijvoorbeeld van Italiaanse ribollita ofwel Toscaanse groentesoep?
Welke voedingsmiddelen eet jij het liefst in de winter? Deel ze hieronder in de reacties!
Bronnen:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19571787
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3236515/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20842027
- https://www.floraa.nl/10x-dieet-recepten/
Geef een reactie