6 tips om buikvet te verbranden

/, Afvaltips, Algemeen, blog/6 tips om buikvet te verbranden

ss-buikvet

Veel mensen willen wel wat kilo’s kwijt. Vooral buikvet is veel mensen een doorn in het oog. Terecht wat ons betreft, buikvet brengt namelijk diverse gezondheidsrisico’s met zich mee. Het wordt onder andere gelinkt aan een hoger risico op diabetes, hartziektes en beroertes.

Wil jij ook graag van je buikvet af? In dit artikel lees je 6 effectieve tips waar je vandaag nog mee aan de slag kan.

1: Let op je calorie inname

Als je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, slaat je lichaam dit overschot op als vet. Bij veel mensen komt een groot deel hiervan rond de buikstreek terecht.

Als je vervolgens weer van dit buikvet af wilt komen, moet je ervoor zorgen dat je lichaam juist calorieën tekortkomt. Als er een tekort is, vult je lichaam dit tekort namelijk aan door vet te verbranden.

Een calorietekort kan je creëren door minder calorieën te consumeren en door er juist meer te verbranden. Minder calorieën hoeft niet per se te betekenen dat je minder moet eten. Het gaat erom dat je de juiste keuzes maakt. Een koekje kan bijvoorbeeld al net zoveel calorieën bevatten als een hele kom groentes.

2: Beperk stress zoveel mogelijk

Stress kan ervoor zorgen dat je meer trek krijgt. Vaak vooral in ongezonde dingen zoals snoep of gefrituurd eten. Daarnaast zorgt het er ook nog eens voor dat je lichaam sneller vet opslaat, vooral rond je buik.

Alsof dat nog niet erg genoeg is, kunnen de hormonen die gepaard gaan met stress er ook nog eens voor zorgen dat je vetverbranding ‘blokkeert’. Beperk stress daarom zoveel mogelijk.

3: Voorzichtig met suiker en simpele koolhydraten

Suiker en andere simpele koolhydraten zijn echte dikmakers. Ze stimuleren indirect je vetopslag en remmen tegelijkertijd je vetverbranding af.

De volgende producten kan je daarom beter laten staan als je van je buikvet af wilt komen:

 • Snoep
 • Koek
 • Gebak
 • Frisdrank
 • Toetjes
 • Gezoete zuivel
 • IJs
 • Witbrood
 • Witte pasta
 • Witte rijst
 • Chips

Let op: je hoeft zeker niet alle koolhydraten te vermijden als je buikvet wilt verbranden. Complexe koolhydraten kan je namelijk wel met mate eten. Deze zijn bijvoorbeeld te vinden in fruit, zoete aardappelen en quinoa.

4: Ga niet met een volle maag naar bed

Net voor het slapengaan eten is niet verstandig als je wilt afvallen. Met een volle maag naar bed gaan remt namelijk je groeihormoonproductie af. Dit groeihormoon is juist heel belangrijk, omdat het je helpt om sneller af te vallen. Ook draagt het bij aan sterkere botten en spieren.

Heb je toch trek voor het slapengaan? Eet dan wat lichts zoals wat cherrytomaatjes of plakjes wortel of komkommer.

5: Eet vezelrijk

Vezelrijke voeding is niet alleen goed voor je stoelgang, het kan je ook helpen bij het afvallen. Vezels absorberen namelijk water en vormen vervolgens een soort gel die ervoor zorgt dat je voedsel niet te snel door je spijsverteringskanaal gaat.

Doordat je voedsel langer in je spijsverteringskanaal blijft, krijg je niet zo snel opnieuw honger en wordt het makkelijker om je calorie inname te beperken. Groentes, fruit, havermout, noten, pitten en zaden zijn goede bronnen van vezels.

6: Voldoende eiwitten

Naast vezels, is het ook belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Ook eiwitten helpen je namelijk om minder te eten. Dit komt doordat ze langzaam verteerd worden, de aanmaak van verzadigingshormonen stimuleren en de aanmaak van hongerhormonen afremmen.

Weg met buikvet

Buikvet verliezen kan een hele uitdaging lijken, vooral als je er al jaren mee bezig bent. Met de juiste aanpak is het echter zeker mogelijk om dit vet te verbranden. Belangrijke punten om hierbij te onthouden zijn:

 • Zorg voor een tekort aan calorieën
 • Beperk stress zoveel mogelijk
 • Eet zo min mogelijk suiker en simpele koolhydraten
 • Ga niet met een volle maag naar bed
 • Eet vezels en eiwitten

 

Bronnen:

https://www.healthline.com/nutrition/6-proven-ways-to-lose-belly-fat

https://www.healthline.com/nutrition/20-tips-to-lose-belly-fat

https://www.puurfiguur.nl/afvallen-buik/

2017-10-23T14:34:26+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie