De gemiddelde groenteconsumptie van jongeren tussen 12 en 18 jaar ligt onder de aanbevolen hoeveelheid. Slechts 1/3 van de jongeren eet meer dan 1 portie groente per dag. Aanbieden als snack kan de groenteconsumptie verhogen, zo blijkt uit een keuze-experiment van Wageningen UR. Bepalend blijkt de presentatie.slimafvallen.nl groenten

Smaak is belangrijk en bepaalt ook de keuze. Gezondheid wordt door jongeren wel belangrijk gevonden maar dit is niet doorslaggevend. De aantrekkelijkheid van het product, veelal op basis van het uiterlijk, is volgens de jongeren weer minder belangrijk, maar is wel een bepalende factor in de uiteindelijke keuze. Om groenteconsumptie te stimuleren onder jongeren moet groente dus gepresenteerd worden op een manier die voor jongeren aantrekkelijk is.

Het experiment was onderdeel van een onderzoek onder circa 500 jongeren (12-18 jaar). Onderzocht is welke factoren van invloed zijn op de groenteconsumptie van jongeren. Het onderzoek laat zien dat groente vooral tijdens het avondeten wordt gegeten en slechts af en toe tijdens de lunch, tussendoor of bij het ontbijt. De groenteconsumptie is overigens hoger bij jongeren die van huis uit meer betrokken zijn bij hun voeding,  bijvoorbeeld doordat ze vaker (meehelpen met) koken, en bij jongeren die vaker met het hele gezin eten en al van jongs af aan groente eten.

Bron: LEI

 

 

Zie tip over tussendoortjes: