De zomerkoninkjes zijn weer in het seizoen en dat is goed nieuws, want aardbeien zijn gezond. Ze bevatten vitamine B, C, E en K, mineralen, vezels en veel antioxidanten. Aardbeien staan zelfs vierde op de antioxidanten-ranglijst van vruchten, slechts voorafgegaan door bramen, veenbessen en frambozen. Antioxidanten beschermen ons tegen agressieve stoffen die verschillende soorten lichaamscellen kunnen beschadigen. In aardbeien bestaat ongeveer eenderde van de antioxidanten uit vitamine C, dat bekend is om de beschermende en reparerende werking van vooral oog-, huid- en botweefsel.
Ontstekingsremmend
Naast vitamine C bevatten aardbeien vele andere antioxidanten, waaronder vooral flavonoïden, tannines en fenolzuren. Flavonoïden en tannines zijn natuurlijke kleurstoffen die zorgen voor de gele, rode en paarse kleuren in veel soorten groeten en fruit. Maar behalve kleur dragen ze ook bij aan onze gezondheid. Van flavonoïden en fenolzuren is bekend dat ze een antibacteriële, antivirale, antifungale en ontstekingsremmende werking hebben, waardoor ze het lichaam helpen zich te weren tegen vele ziekteverwekkers: bacteriën, virussen, schimmels en interne weefselbeschadigingen. De ontstekingsremmende werking heeft daardoor een positief effect op allerlei ‘kleinere’ ziekten als verkoudheid, acné en reumatische aandoeningen, maar ook op levensbedreigende ziektes. Ontstekingen staan namelijk vaak aan de basis van hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Ziektes die in ons lichaam minder kans krijgen wanneer we voldoende antioxidanten binnen krijgen.
Hart en schildklier
Aardbeien bevatten ook verschillende sporenelementen in de vorm van mineralen die onmisbaar zijn voor ons lichaam. Mangaan helpt hart-en vaatzieken voorkomen, omdat het zowel het cholesterolgehalte als de bloeddruk verlaagt. Kalium staat ook bekend als bloeddruk verlager, omdat het het bloedrukverhogend effect van natrium tegenwerkt.
In aardbeien zit ook relatief veel jodium, dat erg belangrijk is voor de goede werking van de schildklier. We krijgen jodium vooral binnen door het eten van brood en gejodeerd zout, maar niet iedereen gebruikt voldoende zout en eet voldoende brood. Vooral bij een zoutarm of zoutloos diëet is het dus goed om regelmatig aardbeien te eten om een jodiumtekort te voorkomen.
Bloedsuikerspiegel
Zijn aardbeien dan alleen maar goed? Aardbeien bevatten toch, net als andere vruchten, veel suiker en dus veel calorieën? Dat is waar, maar, hoewel suiker in aardbeien net zoveel calorieën bevatten als toegevoegde suikers, is er toch verschil. De natuurlijke suikers in aardbeien hebben een erg lage glycemische last index (GI/GL-index), waardoor ze slechts langzaam opgenomen worden in de bloedbaan. Het zijn zogenaamde ‘langzame’ koolhydraten: de GL-index van aardbeien is slechts 1 per 120 gram. Daardoor veroorzaakt het eten van aardbeien minder schommeling in het insulinegehalte van het bloed. Waar stoffen met een hoge GI/GL-index de bloedsuikerspiegel snel doen stijgen, is er bij de consumptie van (alleen) aardbeien nauwelijks een verhoging waar te nemen. En die stabiliteit zorgt voor een lagere kans op diabetes.
Dat alles maakt aardbeien tot gezond snoep.
Bronnen: Voedingscentrum, World healthiest Foods, Medical News Today, Best Health Magazine.
Geef een reactie