Afvallen doet wat met je lichaam

/, Algemeen, blog/Afvallen doet wat met je lichaam

Wanneer je (heel) wat kilo’s kwijt raakt doet dit wat met je lichaam. Je verliest niet alleen vet, ook delen van je lichaam en  processen in je lichaam ondergaan een verandering.

Mensen die afvallen verliezen meestal spiermassa. Dit omdat je lichaam naast vet vaak ook spieren afbreekt. Daarom is het verstandig om te sporten. Zo bouw je juist spieren op in plaats van dat je ze verliest. Misschien geef je niet zoveel om een gespierd lichaam; het gehalte aan spierweefsel in je lichaam heeft invloed op je stofwisseling. Deze gaat omhoog naarmate je meer spierweefsel hebt.

Je bloeddruk verbeterd meestal. Het hart hoeft minder hard te pompen om je bloed te laten stromen naar alle delen van je lichaam. Als je 5 tot 10 % van je gewicht in 3 tot 6 maanden verliest heeft dit ook een gunstige werking op je bloedvetten. Je totale cholesterol daalt ongeveer 10 %. Daarnaast heeft het gewichtsverlies ook een positief effect op de suikertransport in het bloed. Als de vetlaag om je lichaamscellen dunner wordt, worden ze gevoeliger voor het hormoon insuline. De suikertransport naar de cellen wordt daardoor geactiveerd en de daardoor loopt de suikerstofwisseling beter/efficiënter.

Je houding wordt ook beter omdat je rug minder last heeft van extra gewicht. Ook je gewrichten in bijvoorbeeld je heupen en knieën zullen minder belast worden dan voorheen. De kans op overbelasting en ontstekingen wordt ook sterk verminderd.

Als je te snel gewicht verliest zul je last krijgen van een slappe huid. Wat je kunt doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen is niet te snel gewicht verliezen. Een crashdieet is dus zeker af te raden. Als je gaat sporten wanneer je gaat afvallen bouw je spiermassa op en dit kan vetverlies gedeeltelijk opvangen. Drink ook veel water; je huid heeft het nodig om goed gehydrateerd te worden. En de vitamines A, B, C en het mineraal zink doen je huid ook goed. Als je echt teveel  huid overhoudt kun je dit doormiddel van cosmetische chirurgie laten verwijderen.

Bron: Bellinzis A. T. (2011, 14 november) Van kop tot teen anders, Spits, p. 22

2013-11-18T13:29:29+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie