Afvallen en persoonlijkheid

/, blog/Afvallen en persoonlijkheid

Vorige week stond er op de site van het tijdschrift Elsevier een artikel over verschillende type eters. 

De strekking van het artikel is dat mensen verschillende manieren hebben om met voedsel om te gaan en dat dus ook niet één dieet geschikt kan zijn voor iedereen. Ik ben het zeker met deze stelling eens. Niet alleen omdat omdat mensen verschillen in hun eetgedrag maar ook omdat ieder lichaam weer uniek is en niet precies hetzelfde werkt als het lichaam van iemand anders.

Waar het bij gewichtsverlies omgaat is om vast te stellen op welke manier je met eten omgaat; ‘ben je een impulsieve eter die alles eet wat hem/haar wordt voorgeschoteld? ‘Ben je een emotionele eter die voedsel ziet als compensatie voor verdriet of eenzaamheid?’ ‘Ben je continu met eten bezig en kun je je maar niet weerhouden om te snacken?’  Inzicht in jezelf en je eigen motivatie om te eten helpt je op weg om een manier te vinden om anders te gaan eten en af te vallen. Daarnaast moet je ook bepalen wat voor voeding goed voor je is. De een knapt op van een verse fruitshake in de ochtend terwijl een andere sterke behoefte heeft aan 2 koppen koffie. Volgens mij los je niks op om tegen je behoefte in dan een kop kruidenthee en een cracker te gaan eten. Natuurlijk kun je echt ongezonde eetgewoonten zoals een saucijzenbroodje als ontbijt beter wel veranderen. Het gaat erom dat je je niet strikt hoeft te houden aan wat al die dieten aanbevelen als gezonde eetgewoonten.

Er wordt veel verteld over wat nu wel en niet gezond is en deze beweringen worden continu weer herzien. Het beste is het denk ik om de aanbevelingen van het voedingscentrum aan te houden en heel ongezonde gewoonten als veel frisdrank en snacks eten proberen om te zetten in gezondere gewoonten. Vergeet echter nooit de psychische kant van het verhaal je; je verandert niet veel als je niet achterhaalt hoe jij als persoon omgaat met voedsel. Je kunt je wel een tijdlang aan allerlei regels gaan houden maar als die regels niet passen bij hoe jij als persoon bent haak je vroeg of laat toch af.

 

Bron: Numann J. (2011, 24 oktober), Afvallen: welk dieet past bij uw persoonlijkheid? [Web Log post], gelezen op http://www.elsevier.nl/web/Stijl/Gezondheid/320313/Afvallen-welk-dieet-past-bij-uw-persoonlijkheid.htm

2013-11-18T13:30:42+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie