Afvallen – Waarom Is Het Zo Moeilijk?

/, afvallen, Algemeen, blog/Afvallen – Waarom Is Het Zo Moeilijk?

Hoewel miljoenen mensen over de hele wereld telkens weer opnieuw talloze afslankprogramma’s proberen, mislukt toch het grootste deel van deze pogingen. Wanneer je wilt begrijpen waarom, lees dan door…

De critici van afslankprogramma’s kunnen talloze redenen aanvoeren voor de mislukkingen. De lijner is niet streng genoeg voor zichzelf, te lui, wil niet meer gaan bewegen, kan zijn eetlust niet in bedwang houden, is niet gemotiveerd, enz., enz…

Wanneer we echter beter naar al deze redenen kijken zullen we zien dat dit slechts symptomen zijn en niet de oorzaak. De echte schuldigen voor het mislukken van afslankpogingen zijn:

Mensen die obees zijn zijn zich niet echt bewust van de gevolgen voor de gezondheid van hun zwaarlijvigheid. Mensen die proberen af te vallen voeren tal van redenen aan waarom ze willen afvallen. Er goed uitzien staat boven aan de lijst. Dit is echter niet voldoende reden om een afslankprogramma vol te houden. Een redenen die wel voldoende zou kunnen motiveren is de angst voor ernstige kwalen en de dood.

Wanneer mensen die aan obesitas lijden zich bewust zouden zijn van de risico’s op talloze ziektes zou hun houding ten opzichte van hun afslankprogramma radicaal veranderen. Dat werkt motiverend. Het is gebleken dat dit besef ook kan helpen bij het handhaven van je nieuwe gewicht.
Mensen die te dik zijn weigeren zich een nieuwe levensstijl aan te meten. De meeste lijners zien een afslankprogramma als iets tijdelijks. Dat is niet de juiste aanpak. Zolang ze op dieet zijn doen ze er alles aan om af te vallen. Dit is vaak succesvol. Maar helaas gaan ze dan weer op de oude voet verder en de kilo’s die ze kwijt zijn geraakt zitten er binnen de kortste keren weer op. De enige manier om te lijnen is een afslankprogramma te kiezen dat je je hele leven kunt volhouden.
De meeste lijners beseffen niet dat je ofwel gewicht verliest of aankomt: er is geen middenweg. Lijners geven vaak bij de eerste de beste tegenslag op, in plaats van de uitdaging te gebruiken als leermoment. Het feit dat je je een keer laat gaan en iets ongezonds eet betekent nog niet dat je hele dieetplan ontspoord is. Bedenk je dat wanneer je het opgeeft je nog veel meer schade aanricht.

Van ellende geven sommige de hele week op en beloven zichzelf de volgende week weer te beginnen met hun dieet. Wanneer je succesvol wilt zijn moet je leren de kleinere tegenslagen te negeren. Elke keer dat je in de put zit en je laat gaan komen de kilo’s die je met hard werken hebt verloren er zo weer aan.
Heel belangrijk is ook dat je je bewust bent van de hoeveelheid calorieën van het voedsel dat je eet. Veel mensen consumeren zonder te beseffen honderden extra calorieën per dag; ondanks het feit dat ze aan een afslankprogramma deelnemen komen ze dan toch aan. Dranken zijn meestal de boosdoeners. De enige oplossing is goed bij te houden wat je eet.

2015-04-20T15:06:32+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie