Mensen die overeten vanwege hun emoties hebben er weinig aan om alleen minder te eten en meer te bewegen. Dit iszegt  Tatjana van Strien, psychologe en onderzoekster aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Van Strien heeft voorheen al boeken geschreven over afvallen en de Nederlandse Vragenlijst Eetgedrag ontwikkeld.

Het aantal mensen met obesitas (mensen met een BMI van 30 of hoger) is sinds de jaren ’80 enorm gestegen. Volgens van Strien zijn vooral ook het aantal emotionele overeters toegenomen. Mensen eten teveel vanwege negatieve emoties zoals angst of verdriet. Waarschijnlijk ervaren veel mensen in de hedendaagse maatschappij dit soort emoties meer omdat tegenwoordig de druk op mensen veel hoger is en er minder sociale steun uit de omgeving beschikbaar is. Een aantal mensen heeft geleerd dat voedsel een troost of beloning kan zijn. Dit is een patroon dat vaak is aangeleerd in hun jeugd. Ook wanneer ze volwassen zijn heeft voedsel voor hen nog steeds een verband met het verwerken van emoties.

 

Volgens van Strien is het voor deze mensen belangrijk dat ze therapie volgen waarin hen geleerd wordt om beter met hun emoties om te gaan. Een voorbeeld daarvan is emotieregulatietherapie. De onderzoekster is drie jaar geleden een pilot gestart met een aantal proefpersonen met overgewicht. De proefpersonen volgden groepstherapie die bestond uit 20 sessies. De resultaten waren positief; alle deelnemers verloren tijdens de therapie gewicht. Nu moet er nog gekeken worden of de effecten op lange termijn nog steeds positief zijn.

Van Strien raadt mensen aan om niet zomaar aan afvallen te beginnen. Het is belangrijk om eerst te bedenken wat de oorzaken zijn van je overgewicht en hoe je die oorzaken zou kunnen aanpakken. Als je emotie-eter bent is het raadzaam om psycholoog in te schakelen.

Psy (2011, 19 oktober), Meer bewegen en minder eten helpt niet bij obesitas, [ Web Log post] gelezen op http://www.psy.nl/meer-nieuws/nieuwsbericht/article/meer-bewegen-en-minder-eten-helpt-niet-bij-obesitas/?no_cache=1&cHash=a17795b8a3b9d9611ddde51171831063