Alcohol tijdens de zwangerschap

stichting-gezondheid-wijn-aan-tafel

In Nederland drinkt 80% van de vruchtbare vrouwen alcohol. Meestal stopt een vrouw met drinken wanneer ze zwanger is of zwanger probeert te worden. Maar een groot aantal van de zwangere vrouwen blijft gewoon drinken. 35-50% van de zwangere vrouwen drinkt alcohol tijdens de zwangerschap!

Deze vrouwen drinken ongeveer één of twee glazen alcohol per week. Vrouwen die zwanger proberen te worden, drinken zelfs vier glazen alcohol per week.

Een hoge alcoholconsumptie tijdens de zwangerschap kan gezondheidsproblemen veroorzaken bij het kind. Het kan bijvoorbeeld leiden tot vroeggeboorte, afwijkingen in de psychomotorische ontwikkeling, vroegtijdig overlijden en het foetaal alcohol syndroom (FAS). Kinderen met FAS zijn blootgesteld aan alcohol tijdens de zwangerschap en hebben hier zowel fysieke als mentale afwijkingen aan over gehouden. Voor meer informatie over FAS kijk op www.fasstichting.nl.

Hoeveel alcohol is schadelijk voor het kind? Is het al schadelijk om één glas alcohol te drinken? Is het beter om helemaal geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap?

De gezondheidsraad concludeert dat minder dan één glas alcohol per dag al schadelijk kan zijn voor het kind! Maar alcohol consumptie tijdens de zwangerschap beïnvloed niet altijd het kind. Bij welke hoeveelheid er schadelijke gevolgen optreden hangt af van het individu. Het is echter niet mogelijk om per individu te bepalen hoeveel alcohol gedronken mag worden of om iedere vrouw een individueel advies te geven over welke hoeveelheid veilig is om te drinken. Iedere vermindering van alcohol is geassocieerd met een verminderd risico.

De gezondheidsraad is niet in staat om een veilige grens aan te geven. Daarom luidt het advies: “Drink geen alcohol tijdens de zwangerschap”. Ook wanneer een vrouw zwanger probeert te worden, wordt geadviseerd om geen alcohol te drinken. Ieder glas is er een teveel.

Waarom drinken vrouwen nog steeds alcohol tijdens de zwangerschap als geadviseerd word om geen alcohol te drinken?

• Veel vrouwen weten niet dat alcohol tijdens de zwangerschap schadelijk is. Veel zwangere vrouwen denken dat regelmatig een glas alcohol tijdens de zwangerschap geen schadelijke gevolgen heeft voor het kind.
  • Verschillende professionals geven andere adviezen. Verloskundige geven het advies om niet te drinken, terwijl sommige huisartsen nog steeds zeggen dat een glas alcohol niet schadelijk zal zijn. Dit zorgt voor verwarring onder zwangere vrouwen.
  • Kennis van verloskundige over alcohol tijdens de zwangerschap is vaak laag. Ze geven vaak foutieve informatie over alcohol tijdens de zwangerschap in de eerste weken van de zwangerschap.

Wat als je toch alcohol drinkt of het moeilijk vindt om geen alcohol te drinken?

Het is vandaag de dag sociaal geaccepteerd om alcohol te drinken als vrouw. Het kan soms lastig zijn om geen alcohol te drinken, bijvoorbeeld als je net zwanger bent en je andere dit nog niet vertelt hebt. Veel vrouwen zijn bang dat ze zichzelf verraden als ze geen alcohol drinken. Wanneer je alcohol drinkt tijdens de zwangerschap, geef het tijdens het eerste consult of een van de andere consulten bij de verloskundige aan. De verloskundige kan je advies en verdere begeleiding bieden. Wanneer je het erg moeilijk vindt om te stoppen omdat je alcoholgebruik een gewoonte is geworden of zelfs een verslaving, kan de verloskundige of huisarts je doorverwijzen naar de gynaecoloog. Ook kun je zelf een online cursus volgen “Negen maanden niet”. In deze cursus leer je meer over de gevolgen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Ook krijg je advies hoe je iets aan jou alcohol gebruik kan doen. De cursus kunt u volgen op: http://www.alcoholenzwangerschap.nl/negenmaandenniet.html.

Wat als je per ongelijk hebt gedronken omdat je niet wist dat je zwanger was of om een andere reden?

Vraag je huisarts of verloskundige om advies. Maar het belangrijkste is om te stoppen met drinken om verdere negatieve gevolgen voor het kind te voorkomen. Of u kind blijvende schade ondervind kan pas na de geboorte worden bepaald.

Dus probeer je zwanger te worden of ben je zwanger, drink geen alcohol, geef jou kind de kans op een gezond leven!!

Geschreven door Yvonne van Mensvoort

Author: Yvonne

Dit bericht is geplaatst in Alcohol, Algemeen, blog. Bookmark de permalink.