Allergieën: hoe kom ik het beste van die vervelende symptomen af?

/, Allergie, blog/Allergieën: hoe kom ik het beste van die vervelende symptomen af?

Allergieën. Misschien dat je er wel dagelijks mee te maken hebt. Allergie is de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Maar liefst 25% van de bevolking heeft hier namelijk in meer of mindere mate mee te kampen. Een allergie is een reactie van ons immuunsysteem op stofjes van buitenaf. Normaal gesproken reageert ons lichaam hier niet zo heftig op, bij een allergie is dit helaas wel het geval. Allergieën kunnen erg verschillen in hevigheid, het belangrijkste is echter: hoe kunnen we de symptomen zoveel mogelijk verminderen?

pillen Tegenwoordig zijn er via de huisarts en apotheek diverse middeltjes verkrijgbaar om allergie-symptomen zoveel mogelijk in te perken. Er bestaan echter ook tal van huis-tuin-en-keukenmiddelen die dezelfde effecten tot gevolg hebben.

Door een dieet te volgen dat laag is in cholesterol en koolhydraten kun je de symptomen die gepaard gaan met een allergie verminderen. Hierbij geldt echter wel dat niet alles door middel van speciale voeding verholpen kan worden. Het is het verstandigste om voor jouw situatie te bekijken in hoeverre iets effect heeft. Ben je er onzeker van of merk je negatieve gevolgen, stop dan onmiddellijk.

Doorgaans worden de volgende voedingsproducten aangeraden voor het verminderen van allergie-symptomen:

 • Zwarte bessen
 • Cranberry
 • Knoflook
 • Boerenkool
 • Uien
 • Frambozen

Voor het versterken van je immuunsysteem, en zo het verminderen van je allergie-symptomen, is het aan te raden om veel proteïnen en eiwitten te verkrijgen uit je voeding. Producten zoals zeevruchten en tofu zijn hiervoor de ideale keuze. Lijnzaadolie werkt hiernaast ontstekingsremmend. Een dagelijkse inname van 2 eetlepels kan al snel positieve gevolgen hebben op de vermindering van je allergie-symptomen.

Naast deze specifieke tips en trucs zijn ook de meer algemene gezondheidsweetjes van invloed bij het verminderen van je allergie-symptomen. Probeer bijvoorbeeld 6 tot 8 glazen water per dag te drinken. Voldoende vochtinname helpt je lichaam namelijk om alle giftige stoffen in je lichaam af te voeren. Hiernaast is ook een dagelijkse portie van vers fruit en groente, rauwe zaden, noten en graden positief van invloed op onze algemene gezondheid en dus allergie-symptomen.

Naast producten die de negatieve effecten van allergieën helpen tegen gaan zijn er ook een aantal producten die tegenovergestelde effecten tot gevolg hebben. De volgende producten werken bijvoorbeeld slijm bevorderend:

 • Zuivelproducten
 • Chocolade
 • Eieren
 • Gefrituurde en verwerkte producten
 • Geraffineerd meel

Gelukkig zijn er voldoende natuurlijke opties voor het verminderen van je allergie-symptomen. Uiteraard is het van belang om per situatie apart na te gaan wat wel en niet helpt, navraag bij je huisarts kan hier bij helpen. Tijd om die allergieën te lijf te gaan dus!

Door: Ruud van Boxel & Jonne Beeks

Wil je meer weten over gezondheid? Bezoek dan onze gezondheidsacademie 

2015-05-01T09:53:19+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie