Alles over haren

/, blog, haren/Alles over haren

Haargroei komt voor bij zo goed als alle mensen, we hebben niet alleen haar op ons hoofd maar ook lichaamshaar. Op ons hoofd en onder de oksels (vooral bij mannen) komt relatief veel haargroei voor, maar wat is haar nou precies? Eigenlijk is het hele lichaam van de mens in meer of mindere mate bedekt met haar, met als uitzondering de binnenkant van de handen en de onderkant van de voeten. Bij veel dieren zoals bijvoorbeeld honden en katten zie je een gelijkmatige haargroei over het hele lichaam, maar bij mensen is dat dus anders. Bij ons mensen groeit zoals al gezegd veel meer haar op het hoofd, onder de oksels en rond de schaamstreek. Haren ontstaan in de zogeheten haarzakjes, ook wel haarfollikels genoemd en alleen op de hoofdhuid van de mens zijn er ongeveer honderdduizend haarzakjes aanwezig. Opvallend is overigens dat mensen met blond haar meer haarzakjes op het hoofd hebben dan mensen met donker haar.

Hoe groeit ons haar?

Tijdens de haargroei kunnen we aantal stadia onderscheiden, de groeifase, de overgangsfase en de rustfase. In eerste instantie worden in de baarmoeder tijdens de zwangerschap de haarzakjes al aangemaakt. Bij de mens is de haardichtheid op zich vrij constant gedurende het hele leven. De groeifase van het haar op het hoofd van de mens duurt ongeveer drie jaar, bij vrouwen iets langer dan bij mannen. Vervolgens stopt de haargroei compleet tijdens de zogeheten overgangsfase waarbij het haar wat minder stevig in de haarfollikels zit. Na de overgangsfase begint de rustfase van het haar. Tijdens de rustfase valt het haar uit en wordt er uiteindelijk in het haarzakje weer nieuw haar aangemaakt.

Haargroei tijdens ons leven

De haargroei tijdens de puberjaren is bij jongens en meisjes gelijk. Op het hoofd groeien terminale haren. Ook de wenkbrauwen en wimpers bestaan dan uit terminale haren. De rest van het lichaam bestaat dan wat haargroei betreft uit zogeheten vellusharen. Aan het eind van de pubertijd veranderen sommige vellusharen in terminale haren, bij mannen is dat vooral zichtbaar in het gezicht, onder de oksels, op de borst, buik en rond de schaamstreek. Naarmate we ouders worden veranderen de terminale haren weer in vellusharen en verliezen de haren ook steeds meer pigment, we worden grijs. Als we echt kaal gaan worden is haarimplantatie een oplossing om weer haar terug te krijgen.

Waar dient haargroei voor?

In vroegere tijden had de mens veel meer haargroei dan tegenwoordig, maar op sommige plekken zoals de wenkbrauwen en wimpers groeit er nog veel haar, ter bescherming tegen stof en zonlicht. Maar haar heeft ook een isolerende werking als het koud is maar toch heeft de mens eigenlijk te weinig haargroei om zichzelf warm te houden. Het haar dat op ons hoofd groeit beschermt ons vooral tegen zonlicht en kou. In onze moderne tijd wordt het hebben van vol, mooi haar als een soort teken van gezondheid en schoonheid gezien. Maar we willen dan weer wel graag zien dat die bos haar mooi verzorgd is.

2020-02-26T09:44:40+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie