Wat is een krentenbaard?
Krentenbaard is uitslag op de huid, die vooral te vinden is rond de mond en hals en waaraan het dan ook zijn naam dankt.
Het wordt ook wel kinderzeer of in medische termen impetigo genoemd.
Hoe ontstaat een krentenbaard?
Onze huid is vergeven van de bacteriën, deels door onszelf, deels vanuit contact met anderen, en één van die soorten is de veroorzaker van krentenbaard. Normaal gesproken zal een infectie niet plaatsvinden en is de huid opgewassen tegen mogelijk binnendringen van bacteriën, maar soms zijn er wondjes of andere oorzaken van verminderde weerstand (verkoudheid, griepje) die het wel mogelijk maken de huid te infecteren.
Een krentenbaard is een zeer besmettelijke aandoening, komt voornamelijk bij kinderen voor en men krijgt het, normaal gesproken, maar één keer, tenzij de lichamelijke conditie zo slecht is dat de bacteriën nogmaals met succes een infectie kunnen veroorzaken.
Wat zijn de symptomen van krentenbaard?
Het duurt meestal een paar dagen voor de eerste symptomen van de infectie zichtbaar worden en het begint dan met een uitslag op de huid, meestal dus in hals of op het gezicht.
Het is mogelijk dat deze uitslag zich verspreidt, het is geen exclusieve ziekte voor alleen het hoofd, maar kan zelfs tot onder de voetzolen doordringen.
De uitslag ziet eruit als bultjes, die veranderen in met pus gevulde blaasjes. Deze gaan op een gegeven moment kapot, verliezen hun vocht en er vormt zich een korstje op die plek, dat wel een beetje lijkt op een krent.
De aandoening kan behoorlijk jeuken, maar doet over het algemeen geen pijn.
Hoe wordt een krentenbaard behandeld?
Allereerst geldt het volgende: NIET KRABBEN !!!, hetgeen we als richtlijn al gebruiken bij de meeste vormen van huiduitslag. Maar omdat krentenbaard zo besmettelijk is, geldt het hier dubbel, want voor je het weet zit je helemaal onder.
Krentenbaard is verder goed te behandelen met behulp van een antibioticazalf, of in noodgevallen zelfs met het innemen van antibiotica. De antibiotica zorgt voor verminderd besmettingsgevaar voor anderen.
De aandoening zal normaal gesproken binnen 1 tot 3 weken verdwijnen, vooral als men de zalf gebruikt.
Ook zinkzalf wordt wel gebruikt om de blaasjes sneller uit te drogen. Afhankelijk van de plaats en grootte van de blaren, kunnen ze al dan niet weg gehaald worden.
Door: Ruud van Boxel
Wil je meer weten over gezondheid? Bezoek dan onze gezondheidsacademie
Geef een reactie