Wat is Psoriasis?
Psoriasis is een niet besmettelijke huidaandoening die wordt gekenmerkt met rode plekken en witte schilfering. De aandoening wordt veroorzaakt door een stoornis in de huidgroei. Normaal gesproken wordt de huid gelijkmatig vernieuwd. Bij psoriasis wordt dit proces versnelt, hierdoor ontstaan plakken huid met een dikke laag onrijpe huidcellen. Psoriasis kan op alle delen van je lichaam voorkomen, de veel voorkomende plekken zijn op je ellebogen of knieën,  maar het kan ook achter de oren of op de hoofdhuid voorkomen.
De naam “psoriasis” is afkomstig van “psora” wat jeuk of uitslag betekend.

Oorzaak
Psoriasis kan op elke leeftijd ontstaan, maar meestal is dit tussen de 10 en 30 jaar.
Psoriasis is erfelijk, wanneer een van de ouders psoriasis heeft is de kans 10% dat het kind het ook kan krijgen. Hebben beide ouders een vorm van psoriasis, dan is de kans dat het kind psoriasis krijgt 50%.
Stress, medicatie en roken kunnen ook leiden tot een vorm van psoriasis.
Wanneer je genetisch aangelegd bent voor psoriasis kunnen een aantal factoren psoriasis uitlokken of verergeren.

Psoriasis

Behandeling en tips
Psoriasis is een chronische ziekte en niet helemaal te genezen, wel kunnen de plekken weken tot jaren na een behandeling wegblijven.

De meeste mensen worden behandeld met zalfjes of crèmes. Een andere manier die veel wordt toegepast is lasertherapie. Hierbij worden de bloedvaten in de psoriasisplek vernietigt, waarbij de plek verdwijnt. Ook wordt er vaak lichttherapie toegepast, bij mensen met psoriasis. Ook kan het zijn dat er tabletten worden voorgeschreven.

Voor sommige mensen is het bestrijden met zalf al voldoende. De best werkende methode hangt af van de ernst en persoonlijke wensen. Hiervoor is overleg met een arts noodzakelijk.

Zonlicht kan klachten verminderen, maar de huid mag niet verbranden. Ga ook niet te lang en/of te heet douchen, gebruik ook weinig tot geen zeep. Smeer de plek 2 maal daags in met een vette crème, zoals bijvoorbeeld vaseline.

Door: Eline Vliegenberg

Wil je meer weten over gezondheid? Bezoek dan onze gezondheidsacademie