Antistress: Hoe overleeft u de feestdagen met uw schoonouders? 7 tips!

/, blog, Stress/Antistress: Hoe overleeft u de feestdagen met uw schoonouders? 7 tips!

December: een periode die voor velen in het teken staat van bezinning en samenzijn. Voor sommigen brengen de feestdagen echter een hoop stress met zich mee. Zo zijn er veel mensen die ertegenop zien om de feestdagen door te brengen met hun (toekomstige) schoonouders.

Schoonouders hebben we helaas niet voor het uitzoeken. De een loopt met ze weg en de ander kan ze wel achter het behang plakken. Vooral tijdens de feestdagen kunnen de gemoederen hoog oplopen, waardoor een zogenaamd gezellig kerstdiner zo maar kan uitlopen op een fikse ruzie. Omdat schoonouders er nu eenmaal bijhoren, kunt u er maar beter voor zorgen dat het kerstdiner niet in de soep loopt. Hoe? Uit psychologisch onderzoek blijkt dat de volgende overleeftips uitkomst bieden:

sad girl with a smile painted on paper

Tip1: Neem een cadeautje mee.
Het geven van een cadeau getuigt niet alleen van goede manieren, maar verkleint ook de kans dat de ontvanger daarna nog onvriendelijk tegen u doet.

Tip 2: Vermijd alle gesprekken over seks, religie en politiek.
Discussies over dergelijke onderwerpen kunnen uitlopen op fikse ruzies. Snijd ze daarom niet aan. Als iemand er toch over begint, moet u dit negeren.

Tip 3: Negeer vervelende opmerkingen.
Tijdens zo’n familiebijeenkomst kunnen er flink wat onaangename opmerkingen worden gemaakt. Schoondochters krijgen bijvoorbeeld vaak kritiek van hun schoonmoeder over het huishouden. Dergelijke opmerkingen moet u negeren. U hoeft natuurlijk niet alles te slikken, maar in veel gevallen kunt u het beste de eer aan uzelf houden. Daarnaast hoeven dergelijke opmerkingen niet altijd slecht bedoeld te zijn.

Tip 4: Wees complimenteus.
Door het geven van complimenten kunt u het ijs breken en de sfeer bevorderen. Probeer daarom bij binnenkomst al iets aardigs te zeggen. Geef bijvoorbeeld een compliment over de mooie kerstdecoratie of zeg hoe lekker het eten ruikt. Wees wel eerlijk, want uw schoonouders zullen het doorhebben als het compliment niet gemeend is.

Tip 5: Help een handje.
Laat zien dat u bereid bent om een handje te helpen. Op deze manier zullen uw schoonouders minder snel geneigd zijn om vervelende opmerkingen te maken. Bied bijvoorbeeld aan om het dessert te maken of help mee met de afwas.

Tip 6: Geef geen kritiek.
Door kritiek te geven op bijvoorbeeld het eten of het feit dat u de vorige keer niet bent uitgenodigd, kan de stemming al gauw omslaan. Als u bijvoorbeeld vegetarisch bent en er kalkoen op tafel staat, kunt u beter wijselijk uw mond houden om de sfeer niet te bederven. U hoeft natuurlijk niet met tegenzin vlees te eten.

Tip 7: Onthoud dat het de ouders zijn van uw partner.
Door u vijandig op te stellen tegenover uw schoonouders beledigt u niet alleen hen, maar ook uw partner. Houd daarom in uw achterhoofd dat er altijd weer een einde komt aan de feestdagen.

Om de feestdagen met uw schoonouders te kunnen overleven, kan het heel louterend werken als u één dag per jaar op uw tenen loopt. En bedenk vooral ook: het zijn net mensen.

Door: Inge van Bakel

Wil je meer weten over stress, bekijk hier onze gezondheidsacademie:
https://stichtinggezondheid.nl/academie/#unique-identifier9

 

2015-02-12T12:13:06+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie