Aromatherapie voor fibromyalgie

//Aromatherapie voor fibromyalgie
Aromatherapie voor fibromyalgie

Aromatherapie voor fibromyalgie

Als je lijdt aan een chronisch pijnsyndroom als fibromyalgie is de kans groot dat je verschillende remedies en behandelingen hebt geprobeerd sinds de diagnose werd gesteld om de pijn en gerelateerde symptomen te behandelen en te verlichten.

Heb je overwogen om aromatherapie te gebruiken als onderdeel van je pijnbestrijdings- en behandelplan?

Zoals je zult zien op basis van het onderstaande artikel, kunnen er goede redenen zijn om dit alternatieve, complementaire medicijn te overwegen.

Eerst kijken we naar wat aromatherapie is en vervolgens bespreken we de manier waarop aromatherapie kan worden gebruikt; o.a. in een warm bad voor de behandeling van fibromyalgie.

Wat is aromatherapie?

 Oliën op basis van kruiden en planten worden al eeuwenlang gebruikt voor medische doeleinden.

De term ‘aromatherapie’ werd in 1928 voor het eerst gebruikt door René-Maurice Gattefossé.

Gattefossé was een Franse scheikundige die zijn hand per ongeluk had verbrand en zijn hand vervolgens onderdompelde in een vat met lavendelolie zonder daar al te veel bij na te denken. Het resultaat van deze snelle actie was dat de brandwond heel snel genas, zonder litteken. Dit was voor hem de aanleiding om de potentiële genezende werking van etherische oliën (ook wel essentiële oliën genoemd) nader te onderzoeken.

Tegenwoordig is aromatherapie een van de meest bekende en populaire complementaire behandelingen. Het succes van aromatherapie is deels te danken aan de aanpak binnen de aromatherapie.

Een aromatherapeut houdt rekening met je medische voorgeschiedenis, geestelijke gezondheid, welzijn en gemoedstoestand om er zo voor te zorgen dat de beste resultaten worden bereikt.

Etherische oliën worden gebruikt om pijn te behandelen en om iemands gemoedstoestand te verbeteren. Laten we stress als voorbeeld nemen. Als er niets wordt gedaan aan stress wordt de stress alleen maar erger, krijg je meer pijnaanvallen en wordt de pijn heviger. Daarnaast is stress ook slecht voor je algehele gezondheid.

 

Een aromatherapeut die met een patiënt werkt die last heeft van stress zal een plan opstellen dat een combinatie van geschikte etherische oliën bevat om zo stress te verminderen, ontspanning te bevorderen en de gezondheid en geestelijke gesteldheid te verbeteren.

Je hoeft vanzelfsprekend niet per se een expert te zijn op dit gebied. Je kunt immers zo een aromaverdamper of -verstuiver kopen en etherische oliën. Bestudeer wel de verschillende eigenschappen van etherische oliën die jij nodig hebt. Er zijn veel verschillende geuren. Lavendel kun je bijvoorbeeld gebruiken om te ontspannen en om slaap op te wekken.

Wat zijn de voordelen van aromatherapie?

Aromatherapie wordt tegenwoordig gebruikt om mensen met verschillende aandoeningen en symptomen te helpen. Je moet je ervan bewust zijn dat het bewijs voor de effectiviteit van aromatherapie verschilt per conditie, per symptoom en per patient.

 

Men denkt dat etherische oliën positiviteit kunnen bevorderen, het immuunsysteem kunnen versterken en helpen herstellen, de gemoedstoestand kunnen verbeteren en dat ze een kalmerende werking kunnen hebben.

Een van de redenen waarom aromatherapie zoveel baat heeft bij chronische pijn, is dat de therapie helpt om de angst te verlichten die wordt veroorzaakt door de pijn en omgekeerd. Bij pijn met betrekking tot de spieren is vastgesteld dat massage met etherische oliën op de plek van de pijn een effectieve behandeling kan zijn.

Hoe werkt aromatherapie precies?

Aromatherapie is hoofdzakelijk het gebruik van etherische oliën door middel van een van je zintuigen, reuk. Onze hersenen zijn sterk verbonden met onze reukzin. Daarom reageer je op verschillende manieren op verschillende geuren.

Als onze hersenen een geur analyseren, zetten ze reacties in andere delen van het lichaam in gang. Je kunt je bijvoorbeeld ontspannen voelen, energiek of je kunt trek krijgen. Daarnaast kunnen de zenuwen in je neus ook geuren herkennen en verbinden met specifieke herinneringen. Hierdoor kunnen bepaalde geuren uiteenlopende emoties oproepen.

Verschillende manieren om aromatherapie te gebruiken

Aromatherapie kan worden gebruikt in verdampers/verstuivers, individuele inhalers en in massageoliën.

Aangezien diverse etherische oliën ontstekingsremmende eigenschappen hebben, zijn ze heel geschikt als massageoliën als ze worden verdund met een olie die als drager dient en als ze direct op de huid worden gebruikt om pijn te verlichten of ontstekingen te remmen.

Daarnaast kunnen etherische oliën ook worden gebruikt in warm water als je een bad neemt. Dit is wellicht de beste keus voor mensen die chronische pijn hebben.

Een warm bad met aromatherapie

Door etherische oliën te gebruiken in een warm bad kun je je dagelijkse wasritueel combineren met de voordelen van aromatherapie. Dit is een geweldige manier om gebruik te maken van de genezende werking van etherische oliën om de pijnlijke en gezwollen pijnpunten die typerend zijn voor fibromyalgie te helpen ontspannen.

Het is bewezen dat het warme water bijdraagt aan het verzachten van chronische pijn en de toevoeging van de juiste etherische oliën versterkt het effect.

De oliën worden niet alleen geabsorbeerd door je huid, maar dankzij de stoom van het badwater adem je ze ook in door je neus.

Tip: http://interplein.nl/course/fibromyalgie/ 

2016-02-23T16:57:49+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie