Asperges – de wondergroente

/, blog, Voeding nieuws/Asperges – de wondergroente

Asperges zijn een echte delicatesse. De aspergeplant, die eruitziet alsof hij geen bladeren heeft, behoort tot de leliefamilie. De jonge scheuten van de plant worden als groente geteeld. Asperges behoren tot de top tien van de voedzaamste groenten en hebben veel voordelen voor de gezondheid. Zoals bekend helpen groenten veel ziekten te voorkomen. Asperges worden beschouwd als een van de beste groenten tegen kanker.

Er zijn mensen die beweren dat zij wonderbaarlijk genezen zijn na het volgen van een aspergekuur. Dit is natuurlijk fantastisch nieuws voor degenen die kanker hebben, maar het feit dat asperges kanker kunnen genezen wordt door andere mensen tegengesproken. Wel is men het erover eens dat asperges erg gezond zijn.

Een van de voordelen van asperges is dat ze het hart gezond houden. Asperges zijn rijk aan foliumzuur, dat hartaanvallen helpt te voorkomen. Een portie asperges bevat 66% van de dagelijks benodigde hoeveelheid van 400 microgram foliumzuur. Ook zwangere vrouwen zijn gebaat bij het eten van asperges omdat foliumzuur nodig is voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van de nog ongeboren baby.

De asperge is ook een natuurlijk urineafdrijvend middel. Asperges zijn rijk aan kalium, natriumarm en ze bevatten veel asparagine, een aminozuur. Deze combinatie heeft een goed urineafdrijvend effect. Het vasthouden van vocht in het lichaam kan veel problemen veroorzaken, zoals pijnlijk opgezwollen ledematen, longoedeem en hartproblemen. Asperges kunnen het overtollige vocht helpen verwijderen.

Voorts zijn asperges goed voor het spijsverteringssyteem omdat ze inuline bevatten. Inuline is een koolhydraat dat in de darmen een vezeleffect heeft en de darmflora verbetert, hetgeen leidt tot een betere stoelgang.

Zoals vermeld zijn er dus mensen die beweren dat ze door het eten van asperges zijn genezen van kanker. Asperges zijn een rijke bron van phytochemicaliën die het lichaam beschermen tegen kanker. Ze bevatten tevens glutathion dat gebruikt wordt bij de behandeling van kanker en dat de vrije radicalen bestrijdt die ziekten kunnen veroorzaken. Bovendien bevatten asperges ook nog feruliczuur dat de vorming van tumoren kan helpen voorkomen en de voedsel- en zuurstoftoevoer naar tumoren verhindert. Voorts bevatten asperges quercetine en rutine, stoffen die zouden bijdragen aan de vernietiging van kankercellen. Tot slot bevatten asperges steroïde saponinen die de groei van leverkanker kunnen stoppen. Uit al deze feiten kan men opmaken dat asperges goed zijn voor de gezondheid.

Originele tekst bewerkt en vertaalt door I. Borgers

 

2013-11-18T13:29:20+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie