Sommige mensen vinden het lastig om zelfstandig te stoppen met roken met behulp van hulpmiddelen als nicotinevervangers. Zij voelen zich soms meer gebaat bij begeleiding en therapie van de huisarts of specialisten. Gelukkig sta je er in dat geval niet alleen voor: er zijn vele instanties die je kunnen helpen bij het stoppen met roken. Ook kun je altijd steun zoeken bij andere mensen die bezig zijn met stoppen in je eigen omgeving of op het internet. In deze video gaan we dieper in op de mogelijkheden van begeleiding en therapie.
Als een individu wil stoppen met roken kan er ook hulp ingeschakeld worden van derden. Bij ziekenhuizen wordt er vaak hulp aangeboden bij het stoppen met roken, ook is er via de huisarts hulp te krijgen. Voor de hand liggen natuurlijk ook de voorlichtingen en trainingen die gegeven worden vanuit instanties als het GGD, Trimbos-instituut en gemeentes, ook zijn er praatgroepen waarin mensen steun kunnen vinden bij lotgenoten die ook willen stoppen met roken.
Er is ook begeleiding van psychologen, te denken aan therapieën gericht op gedrag en/ of de onbewuste drang van de rookverslaving. Er zijn zelfhulpgroepen waarin mensen met lotgenoten in contact komen. Tegenwoordig met het internet is er ook tal van hulp online te vinden, fora waarin mensen met lotgenoten kunnen praten bijvoorbeeld. Begeleiding/ Therapie richt zich dus vooral op het versterken en creëren van motivatie om te stoppen met roken en het stoppen met roken vol te houden.
Het doel van voorlichting en trainingen is om rokers een duidelijk inzicht te geven in de gezondheidsrisico’s van het roken met daarnaast de mogelijke manieren om te stoppen met roken. Door beïnvloeding van gedachten en gedrag zou het via voorlichting en trainingen gemakkelijker moeten worden voor mensen om te stoppen met roken, daarnaast wordt er aangeleerd via trainingen hoe effectief stoppen makkelijker wordt gemaakt. Voorlichtingen en trainingen worden gegeven door tal van instanties zoals onder andere het GGD, Trimbos-instituut, ziekenhuizen en gemeentes. Bij voorlichtingen komen mensen ook samen en kunnen ze deels steun bij elkaar vinden in het stoppen met roken.
Tegenwoordig worden Zelfhulpgroepen steeds populairder door onder andere de bezuinigingen van het kabinet. In bijvoorbeeld de regio Brabant Zuid-Oost zijn er via de website www.zelfhulpnetwerk.nl tal van zelfhulpgroepen te vinden waaronder ook groepen waarin gepraat wordt over het stoppen met roken. In zelfhulpgroepen krijgen mensen steun van lotgenoten. Het gaat niet alleen om herkenning, er worden ook tips en adviezen uitgewisseld. Door deel te nemen aan een zelfhulpgroep vinden mensen zelf steun en kunnen ze anderen steun geven. Het is niet duidelijk in hoeverre zelfhulpgroepen de kans op slagen met het succesvol stoppen met roken verhogen.
Therapie
Gedragstherapie is een vorm van psychotherapie en theoretisch gezien is het een therapeutische werkwijze om gedrag en gedragsverandering via therapie te begrijpen (vanuit de gedragswetenschappen en met invloed van de leertheorie, cognitieve psychologie en experimentele psychologie) en is praktisch gezien een techniek om op een opbouwende wijze gedrag te veranderen, in dit geval dus het gedrag om te roken. Onder Gedragstherapie valt ook de zogenaamde afkeertherapie, deze therapie zorgt ervoor dat men een afkeer krijgt van roken door de negatieve associaties waarmee het samenhangt. Gedragstherapie probeert ervoor te zorgen dat de motivatie van de patiënt wordt versterkt, hierdoor verloopt het proces van stoppen makkelijker, en wordt terugval zoveel mogelijk voorkomen.
Bij hypnotherapie gaat het erom dat het onbewuste van mensen die verslaafd zijn aan roken wordt aangesproken. De mensen die achter hypnotherapie staan gaan ervan uit dat je eerst het onbewuste aspect van de verslaving moet aanpakken voordat je daadwerkelijk kunt beginnen aan het aanpakken van het bewuste aspect.
Via het internet is het mogelijk om informatie te vinden over stoppen met roken. Er is informatie te vinden over de schadelijke gevolgen van roken, er is informatie te vinden over de verschillende methoden die er zijn om af te komen van een rookverslaving. Naast informatie zijn er op het internet verschillende fora waarop mensen het kunnen hebben over het stoppen met roken. Mensen kunnen via deze fora steun krijgen en steun bieden. Op deze fora vertellen mensen hun verhaal omtrent het stoppen met roken.
Vaak zijn er via deze fora ook chatrooms beschikbaar waarin het mogelijk is om te praten met lotgenoten of professionals. Er zijn op het internet ook tal van programma’s beschikbaar die je als het ware zouden kunnen helpen bij het stoppen met roken. Er zijn ook zogenaamde zelfhulpboeken die kunnen helpen bij het stoppen met roken. Een van de bekendere op het gebied van stoppen met roken is Allen Carr.
Ik wil stoppen!
Als je besluit te stoppen met roken, is het goed om te weten dat je hierin niet alleen staat! Dankzij internet kun je tegenwoordig gemakkelijk contact leggen met lotgenoten en elkaar steunen. Maar ook al je professionele steun zoekt in de vorm van begeleiding of therapie, zijn er veel mogelijkheden, van zelfhulpgroepen tot hypnotherapie. Zolang je goed weet waardoor of door wie jij je gesteund voelt, zul je zeker een of meerdere manieren vinden waardoor je het stoppen met roken vol zal houden.
De bovenstaande informatie komt rechtstreeks uit de DVD cursus Stoppen met Roken. Denk je dat je beter wordt geholpen wanneer er beeldmateriaal aan theorie is gekoppeld? Bestel dan de dvd! Dit kunt u doen door te klikken op… roken
Geef een reactie