Benut jij jouw lichaamsbouw in het dagelijks leven?

/, blog, slide/Benut jij jouw lichaamsbouw in het dagelijks leven?

De wijze waarop je lichaam gevormd is, kan variëren tussen drie typen:

  • Ectomorf :   licht gebouwdScreenshot
  • Mesomorf:  atlethisch gebouwd
  • Endomorf:  zwaar gebouwd

Ectomorf

Met een ectomorf lichaamstype ben je behalve licht gebouwd, veelal ook overwegend lang, mager en wat hoekig gevormd. Mensen met deze bouw hebben vaak lange ledematen, smalle gewrichten, weinig spiermassa, weinig rondingen én weinig lichaamsvet.

Het voordeel van dit type bouw is dat je zelfs met een slecht eetpatroon bijna niet aankomt. Wat natuurlijk niet wil zeggen, dat de consequenties van een dergelijk eetpatroon binnenin je lichaam geen schade aanricht. Je hoeft niet dik te zijn om ongezond te eten.

Het nadeel van een ectomorfe bouw is dat je minder geschikt bent voor de beoefening van explosieve sporten en krachtsporten. Als je ectomorf gebouwd bent, zijn duursporten als marathonlopen en hoogspringen waarschijnlijk aantrekkelijker voor je.

Mesomorf

Een mesomorf gevormd lichaam is sterk en heeft van nature geen gewichtige probleemzones op het lichaam. Maar, wanneer je dan toch last krijgt van overgewicht concentreert het overtollige vet zich meestal voornamelijk rondom de buik.  Een berucht probleemgebied voor veel mensen.

Als je een mesomorfe bouw hebt, ben je van nature slank en atletisch.  Brede schouders en sterk ontwikkelde spieren zijn je met dit lichaamstype waarschijnlijk niet vreemd. In tegenstelling tot een ectomorf persoon, ben je als mesomorf juist prima geschikt voor de explosieve sporten en krachtsporten. Als je dit lichaamstype hebt en wilt afvallen door meer te bewegen, kan sprinten een prima optie zijn.

Endomorf

Wanneer je jezelf niet herkent in de twee bovenstaande typen, bestaat de mogelijkheid dat je endomorf gebouwd bent. Je lichaamszwaartepunt ligt relatief laag en je hebt korte ledematen.  Een dergelijke bouw gaat ook vaak samen met brede heupen en zwaardere gewrichten. Dit geeft je lichaam een ronde, volle vorm. Wanneer je in gewicht aankomt, is de kans groot dat je ronde vorm vooral geaccentueerd wordt bij je heupen en dijen.

Als je meer wilt bewegen, ben je met dit lichaamstype heel geschikt voor sporten die behendigheid vereisen. Een korte nek, rechthoekige schouders en minder sterk gedefinieerde spieren, lenen zich goed voor sporten als tennis of de zwemsport.

Het is geen vrijwillige keus!

Helaas kan je een lichaamsbouw niet vrijwillig kiezen. Welke van de drie typen je uiteindelijk krijgt, staat al vast bij je geboorte. Behalve 1 specifiek type, kan het zijn dat je lichaam vanaf dag 1 al een combinatie is van verschillende typen. Hoe dan ook: Het type dat je krijgt, blijft de rest van je leven hetzelfde. Je kunt er door sporten of afvallen helemaal niets aan veranderen.

Test nu je kennis door een korte quiz te spelen!

Bekijk hieronder onze slideshare presentatie met screenshots uit de DVD afvallen

Of bekijk een gedeelte van onze cursus :

 

2015-04-10T11:41:27+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie