Bewegen Vs Werk!

/, Algemeen, blog, Conditie/Bewegen Vs Werk!

smiling female instructor with fitness ball

 

”Beweeg ten minste vijf dagen in de week, minimaal 30 minuten per dag, in blokken van ten minste 10 minuten intensief”.

Dit advies van de NNGB (Nederlandse Norm Gezond Bewegen) wordt helaas maar door minder dan de helft van de Nederlandse bevolking opgevolgd. Reden nummer één? Geen tijd. Gevolg van? Fulltime baan. Zonde! Jou werkplek blijkt de ideale plek voor jou dagelijkse hoeveelheid beweging.

Iedereen die door de dag heen regelmatig langer dan een half uur achter elkaar zittend werk verricht, is gebaat bij het inlassen van beweegmomenten. Gebleken is dat werknemers met relatief beweeglijk werk in hun vrije tijd ook actiever zijn. Naast weinig sporten zorgt ook langdurig zitten voor gezondheidsklachten. Maar er zijn meer redenen om te bewegen tijdens werktijd.

De remedie tegen een futloos gevoel is actie. Middagdipje? Al tijdens het bewegen maakt vermoeidheid plaats voor nieuwe energie. Daarnaast leidt beweging je af van ongecontroleerd eten, en zul je na een lunchwandeling meer snakken naar gezonde voeding. Bang voor goede voornemens die uiteindelijk niet waar worden gemaakt? Ervaring leert dat hoe concreter je plan is, des te groter de kans is dat je het doorzet en ook daadwerkelijk uitvoert. Zo kun je je bijvoorbeeld voornemen om elke vrijdagmiddag van 12:30u tot 13:00u een stevige middagwandeling te maken met je collega’s.

Denk je dat bewegen niets voor jou is of dat je het niet vol kunt houden? Stel niet te hoge eisen aan jezelf, maar begin bijvoorbeeld met een korte wandeling van 10 minuten en breid dit steeds verder uit. Je zult merken dat je vanzelf meer conditie krijgt en de 30 minuten gemakkelijk volhoudt. Niks is een betere motivatie dan vooruitgang! Daarnaast; alle kleine beetjes helpen. Het helpt al als je de fiets pakt naar je werk, en de trappen neemt in plaats van de lift.

Va uitstel komt afstel. Time for some action! Neem het voortouw, grijp je collega’s bij de kraag en plan momentjes in dat jullie je samen gaan inzetten voor een betere gezondheid. Want hard werken hou je alleen vol als je ook gezond leeft.

Wil je meer weten over gezond leven, bekijk onze gezondheidsacademie:
https://stichtinggezondheid.nl/academie/#unique-identifier9

2015-02-20T10:10:44+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie