Biologisch, biologisch-dynamisch, fair trade, reform

/, blog, Voeding nieuws/Biologisch, biologisch-dynamisch, fair trade, reform

Dit zijn verschillende termen in de voedingswereld. Maar wat zeggen al die benamingen nu eigenlijk?

Biologisch

Boeren die biologisch vee houden en het land bewerken houden rekening met het welzijn van hun dieren en met de natuur. Ze hebben oog voor hoe mens, dier en natuur met elkaar verbonden zijn. Biologische boeren willen graag voedsel produceren op een manier die de natuur niet schaadt. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen proberen ze tot het minimum te beperken of zelfs helemaal niet te gebruiken. De bestrijdingsmiddelen die ze gebruiken zijn de soorten die het minst schadelijk zijn voor het milieu. Daarnaast geven biologische boeren hun dieren zo natuurlijk mogelijk voeding zo veel mogelijk vrijheid en ruimte om te leven.

Een keurmerk dat voor biologisch staat is het EKO-keurmerk. Ook het label ‘Organic’ staat voor biologisch. 

Bron: www.wikipedia.nl

 


 
Biologisch-dynamisch

Biologisch-dynamische landbouw is eigenlijk een variant van de biologische landbouw. Deze variant is gebaseerd op de principes van de antroposofie. De boer houdt rekening met de natuurkrachten die aan het werk zijn. Bij het oogsten en zaaien wordt er rekening gehouden met bijvoorbeeld de stand van de zon en de maan. De boer probeert zijn bedrijf, dat als organisme wordt gezien, zo natuurlijk mogelijk te houden. Vrij van ‘bedrijfsvreemde’ elementen. De boer creëert diversiteit in de gewassen die hij teelt en de dieren die hij houdt. Het keurmerk Demeter staat voor biologisch-dynamisch. 

Bron: www.wikipedia.nl

 


 
Fair Trade

Fair Trade staat voor eerlijke handel. Het heeft dus niet zo zeer betrekking op hoe milieuvriendelijk het product gemaakt is, alhoewel daar ook naar gekeken wordt. Fair Trade wil zeggen dat de producenten, vaak boeren uit derde wereldlanden, een eerlijke prijs hebben gekregen voor hun producten. Veel boeren uit deze landen worden uitgebuit doordat ze vaak te weinig betaald krijgen voor hun producten. Het Fair Trade label is voor producten waarvoor de boeren in ieder geval de minimumprijs voor hebben gekregen. 

Bron: www.wikipedia.nl

 


 
Reform

Reform voedingsmiddelen zijn zo puur natuur mogelijk. Er zijn geen chemische- en kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen en ook geen kunstmatige conserveringsmiddelen. Reformartikelen zijn verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels.

Bron: www.wikipedia.nl

 

De besproken termen en keurmerken zeggen iets over de manier waarop het product tot stand is gekomen en, in het geval van Fair Trade, of er ook eerlijke handel aan te pas is gekomen. Daarnaast kennen de meeste mensen ook nog termen als macrobiotisch, vegetarisch en veganistisch. Deze termen hebben echter betrekking op voedingsgewoonten en niet direct op bepaalde producten.

2019-05-13T12:43:41+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie