stichtinggezonheid-blaasontsteking
Een blaasontsteking (cystitis) is een veelvoorkomend probleem, vooral bij vrouwen. Vrijwel elke vrouw heeft minimaal een keer last van een blaasontsteking en sommige vrouwen treft het veelvuldig. Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën die zich nestelen in de wand van de urineblaas. De bacteriën die de blaasontsteking veroorzaken komen de blaas binnen via de urineleider. (Dit urinekanaal is bij vrouwen veel korter dan bij mannen, wat verklaart dat het risico bij vrouwen veel groter is.)

De klachten zijn meestal duidelijk: een brandende pijn bij het plassen en vaak kleine beetjes plassen. Soms is de urine donker van kleur, troebel of sterk ruikend. De huisarts kan een blaasontsteking eenvoudig aantonen door een urineonderzoek. Is er sprake van een blaasontsteking, dan wordt een antibioticumkuur voorgeschreven waarmee de problemen meestal snel verholpen zijn.

Voorkomen is beter dan genezen

Om te zorgen dat de bacteriën de blaas niet kunnen bereiken is de beste oplossing: veel drinken. Door veel te drinken moeten we meer plassen, waardoor de bacteriën naar buiten gespoeld worden. Het is daarbij belangrijk om hard uit te plassen en de blaas goed leeg te maken, als het ware ‘de leidingen goed doorspoelen’.

Daarnaast is hygiëne belangrijk, maar gebruik geen zeep omdat dan de natuurlijke zuurgraad wordt verstoord, wat het risico op een blaasontsteking juist verhoogt. Verschoon je ondergoed dagelijks en draag katoenen onderkleding, omdat katoen goed ademt. Met slecht ademende onderkleding creëer namelijk je een optimale omgeving voor bacteriën en schimmels om te groeien. Wrijf voorts na de toiletgang de billen af van voor naar achter, zodat darmbacteriën niet in de urineleider komen. Om de urineleiding schoon te houden is het ook aan te raden om elke avond te plassen voor het slapen gaan. En omdat er door vrijen mogelijk bacteriën in de urineleider kunnen komen, is het ook belangrijk te plassen direct na de seks.

Voeding
Er zijn verschillende natuurlijke middelen met een antibacteriële werking en een aantal daarvan worden al eeuwen gebruikt om urineweginfecties te voorkomen. De bekendste zijn cranberries (veenbessen) en rozenbottels. Deze vruchten hebben een antioxiderende werking en verhogen de zuurgraad van de urine, waardoor bacteriën zich minder goed kunnen hechten aan de blaaswand. Voor een meetbaar effect moet je wel en flinke hoeveelheid gebruiken, dus een voedingssupplement lijkt de beste oplossing. Dezelfde verzurende en antibacteriële werking wordt ook toegeschreven aan appelazijn. Een ander oeroud middel tegen blaasontsteking is brandnetelthee. Er wordt gezegd dat een paar flinke mokken brandnetelthee niet alleen helpen om blaasontsteking te voorkomen, maar zelfs een beginnende ontsteking kunnen genezen. Andere antibacteriële voedingsmiddelen: ui, knoflook, gember, kurkuma(kerriegeel), pepers en honing.

Bronnen: ThuisArts.nl, Gezondheidsplein, OptimaleGezondheid.nl, GezondheidEnVoeding.nl