Buiten pauzeren bevordert slaap

/, blog, Slaapproblemen/Buiten pauzeren bevordert slaap

stichting-gezond-lunch

Last van knikkebollen en ben je niet bij de les? En werk je ook nog eens in een donker kantoor? Dan zou dát de boosdoener kunnen zijn van je verstoorde nachtrust. 

Uit onderzoek van het Amerikaanese Northwestern University is gebleken dat meer daglicht tijdens je werk je slaaprust bevordert. Werkzaamheden verrichten in een kantoor zonder ramen zorgt ervoor dat je ’s nachts minder goed en tegelijkertijd minder lang slaapt. Het onderzoek wijst uit dat werknemers die in een donker kantoor werken, ’s nachts gemiddeld 47 minuten minder slapen dan mensen met genoeg ramen in hun kantoor. ,,Blootstelling aan natuurlijk licht helpt jouw biologische klok te synchroniseren en ’s nachts de productie van het slaaphormoon melatonine te verbeteren’’, zegt onderzoeker Phyllis Zee. Er wordt geadviseerd om tijdens je lunch ongeveer een half uur buiten te zijn om het ‘grotgevoel’ te voorkomen.

Je biologische klok is een aangeboren mechanisme waarbij lichamelijke functies met een periodieke terugkeer plaatsvinden. Een dergelijke inwendig meetikkende klok wordt gelijk gezet door onder andere daglicht. Als je dus het grootste gedeelte van de dag doorbrengt in kunstlicht, wijkt je biologische klok af van de duur van het normale ritme. Dit zorgt er dus uiteindelijk voor dat je slaaprust verstoort wordt. Houd dus bij je lunch ongeveer een half uur buiten pauze en zoek tussendoor wat daglicht op, indien dit mogelijk is.

2015-08-25T14:02:08+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie