Clusterhoofdpijn

Wat is het Clusterhoofdpijn?

Clusterhoofdpijn wordt vaak beschreven als de meest heftige pijn die er is. Het is lastig deze diagnose te stellen, waardoor het ook lastig is een passende behandeling te vinden.

Clusterhoofdpijn is een vorm van hoofdpijn, die zich uit in hoofdpijnaanvallen aan een kant in het hoofd. Vaak begint dit zo rond de slapen en rondom het oog. De pijn kan zich uitbreiden naar de nek. Zo’n aanval kan van 15 min tot 3 uur duren. Je kunt meer aanvallen op een dag krijgen, het kan een tijdje weg blijven en hierna kunnen zich weer een aantal aanvallen voordoen. Clusterhoofdpijn komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen.

Clusterhoofdpijn wordt ook wel “Neuralgie van Horton”, “zelfmoordhoofdpijn” of “Ziekte der rustelozen” genoemd. 1 op de 10000 mensen lijd aan deze zeldzame vorm van hoofdpijn.

Pijnstillers hebben geen tot weinig effect op deze hoofdpijn.

Wat zijn de Symptomen van Clusterhoofdpijn ?

De verschijnselen van ‘Clusterhoofdpijn’ verschillen van persoon tot persoon.

Meestal begint ‘Clusterhoofdpijn’ als een plotselinge pijn rond het oog of de slaap, deze hoofdpijn komt maar aan een kant van het hoofd voor.

Vaak hebben mensen met ‘Clusterhoofdpijn’ een gezwollen ooglid en een verstopte of lopende neus aan de kant waar de hoofdpijn zich bevind.
Ook hebben mensen in zo’n hoofdpijn aanval veel bewegingsdrang en een zwetend voorhoofd.

Oorzaak van Clusterhoofdpijn

De exacte oorzaak van Clusterhoofdpijn is niet bekend, wat we wel weten is dat bij de aandoening onder meer de vijfde hersenzenuw (net als bij migraine) en de hypothalamus betrokken zijn. De hypothalamus is het deel van de hersenen waar zich de biologische klok bevindt, dit kan verklaren waarom bij sommige mensen de aanvallen vooral in de avond of nacht zich voordoen. Ook hebben sommige mensen op dezelfde tijden van de dag last van de hoofdpijnaanvallen. Dit heeft ook alles te maken met de hypothalamus.

Doordat Clusterhoofdpijn meer bij mannen die de pubertijd zijn gepasseerd voorkomt, heeft het testosteron er waarschijnlijk mee te maken. Dit is echter nooit bewezen.

Bepaalde stoffen kunnen een aanval uitlokken of versterken. Denk hierbij aan ‘Alcohol, kaas, chocolade of gekruid eten. Maar ook weersveranderingen kunnen meespelen. Ook kan het bevinden op grote hoogte een aanval uitlokken of versterken.

Wat te doen bij Clusterhoofdpijn?

Wanneer de diagnose ‘Clusterhoofdpijn’ is gesteld wordt er meestal doorverwezen naar een ziekenhuis voor onderzoek. Op basis van de klachten wordt een behandeling bepaald.

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk.

· Zuurstof behandeling

Tijdens een zuurstof behandeling, wordt in het ziekenhuis extra zuurstof toegevoegd. Dit is vaak de eerste manier van behandelen, maar slaat niet bij iedereen aan. Bij ongeveer een kwart van de mensen die een zuurstof behandeling hebben gehad, keren de aanvallen terug.

· Sumatriptan

Dit medicijn wordt via een injectie onder de huid toegediend. Dit medicijn wordt ook ooit bij mensen met migraine gebruikt. Dit vernauwd de bloedvaten in de hersenen. Wel is dit medicijn erg prijzig en niet geschikt voor mensen met een aandoening van hart en bloedvaten.

Zelf kun je ook een iets doen, zoals het vermeiden van factoren die de hoofdpijn uitlokken.