Congres Magnesium

“Samen met water en zuurstof is magnesium een van de drie meest
belangrijke bouwstenen van het leven.”

mg

Zondag 23 februari 2014 organiseerde Succesboeken.nl een congres over magnesium in Hotel De Witte Bergen nabij Hilversum. De sprekers waren Marianne Mousain – Bosc, Richard M. Danel en Gert E. Schuitemaker.

De introductie en organisatie was in handen van Fred Meiroos, uitgever van Succesboeken.nl. Daarnaast waren er korte filmpjes ter ondersteuning, gedichten en een getuigenis. Allen toonden het belang van magnesium voor onze gezondheid.
Marianne Mousain: magnesium en ADHD/autisme bij kinderen
De eerste spreekster was Marianne Mousain, een expert in Frankrijk op het gebied van magnesium. Haar onderzoek richt zich vooral op kinderen met ADHD, autisme en dergelijke en de relatie die deze aandoeningen hebben met magnesium. Ze waarschuwt vooral voor de serieuze bijwerkingen van het middel Methylphenidate en spoort aan om kinderen met ADHD en autisme eerst te laten controleren op een magnesium tekort alvorens medicatie voor te schrijven. In veel gevallen kunnen magnesiumsupplementen namelijk uitkomst bieden. Magnesium is een lichaamseigen stof en zal dus geen nare bijwerkingen hebben.
Marianne Mousain geeft aan dat magnesium ontzettend belangrijk is voor tal van processen in ons lichaam. Zo heeft magnesium een effect op het centrale zenuwstelsel, op genetische acties (een magnesium deficiëntie kan leiden tot genetische mutaties), op ATP (Adenosine triphosphate), op enzymen, op zwangerschap etc. Magnesium is bijvoorbeeld essentieel voor alle biochemische reacties in ons lichaam waarvoor we energie nodig hebben en magnesium is een cofactor voor meer dan 300 enzymen. Ook in de zwangerschap speelt magnesium een vitale rol: zo verhoogt een tekort aan magnesium het risico op een miskraam, vroegtijdige bevalling en groeiachterstand van de foetus.
Hoewel de hoeveelheid aan magnesium in het lichaam afhangt van voeding, spijsvertering, werking van de nieren en stress, is de belangrijkste factor uiteindelijk de genetische opmaak.
Onderzoeken van Mousain hebben aangetoond dat magnesium en calcium therapie verbeteringen teweeg kunnen brengen bij kinderen met ADHD en autisme. De kinderen worden minder hyperactief, kunnen zich beter concentreren en beter leren, ze gaan gemakkelijker met andere mensen om enzovoorts.
Magnesium is dus belangrijk tijdens zwangerschap, bij kinderen met ADHD, autisme en dergelijke alsook bij Parkinson en Alzheimer want deze aandoeningen hebben een relatie met magnesiumtekorten. De conclusie van Marianne Mousain: magnesium is dus heel belangrijk voor de gezondheid.

Een gedicht, filmpjes en een getuigenis
Ter ondersteuning van de presentaties las een meisje tussendoor gedichten voor. Het eerste heette Ritalintje en ging over een kind dat met twee verschillende sokken naar school ging. Omdat dit vreemd was, kreeg het kind medicijnen zodat het niet meer met twee verschillende sokken zou rondlopen. De Ritalin gaf echter een vreemd gevoel en het kind krijgt het idee om uit het raam te springen.
Een behoorlijk aangrijpend gedicht.
Vervolgens werd er, om te onderstrepen hoe erg we ons lichaam en ook het milieu vervuilen, een filmpje getoond, die u hier kunt terugvinden: www.midwayfilm.com

Ook werd er een interview getoond met Carolyn Dean, de expert in de VS op het gebied van magnesium en schrijfster van het boek “The Magnesium Miracle”. Zij geeft aan dat magnesium een natuurlijke statine is, de bloedsuikerspiegel en het cholesterol reguleert en belangrijk is voor de communicatie tussen zenuwcellen. Tevens benadrukt ze dat de balans tussen magnesium en calcium veel belangrijker is dan de totale hoeveelheid aan deze mineralen in het lichaam. De beste balans is gelijke hoeveelheden magnesium en calcium. De meeste mensen krijgen echter genoeg calcium binnen via de voeding, maar niet genoeg magnesium. En te veel calcium zorgt ervoor dat de hoeveelheid magnesium in het lichaam afneemt.

De getuigenis van Cora
Cora was al jarenlang depressief en had er zelfs meerdere malen aan gedacht er een einde aan te maken. Totdat ze begon met magnesium supplementen, eerst oraal en later transdermaal, oftewel via de huid. Ze is begonnen met het heel langzaam afbouwen van haar reguliere medicijnen en nam ondertussen magnesium supplementen. Cora begon met 400 mg magnesiumcitraat en ging later terug naar 200mg. Tegenwoordig slikt ze geen magnesiumsupplementen meer, maar smeert ze zich wel nog altijd in met magnesiumolie en heeft daar nog steeds profijt van.
De tweede spreker: Richard M. Danel (Magnesium Health Institute)
Zelf een academicus, wil Richard Danel geen uitspraken doen over magnesium tenzij ze goed onderbouwd en wetenschappelijk bewezen zijn. Hij is vooral geïnteresseerd in onderzoek naar de zogeheten transdermale opname van magnesium, de opname via de huid. In het Magnesium Instituut in Den Bosch hebben ze een methode ontwikkelt om magnesium zo goed mogelijk te laten opnemen via de huid. Daarnaast doen ze onderzoek naar de transdermale opname om te zien of dit ook echt de beste methode is.
Daarbij benadrukt Danel ook het belang van de vorm waarin magnesium wordt toegediend. Zo zijn er veel magnesiumsupplementen die magnesiumsulfaat bevatten, een stof die het lichaam maar moeilijk kan opnemen, terwijl magnesiumzout/magnesiumchloride en magnesiumcitraat wel gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen.
Waarom een magnesiuminstituut in Den Bosch? Blijkbaar zit in de grond van Veendam, op een steenworp afstand van Den Bosch, op 1600 meter diepte een voorraad magnesiumchloride die de meest zuivere vorm is ter wereld. Magnesiumchloride is de meest natuurlijke en best opneembare vorm van magnesium en is daar neergeslagen door de zee die lang geleden zover landinwaarts kwam.
De presentatie bevat een klein filmpje met uitleg over de werking van magnesium in al onze cellen. In een versimpelde uitleg werkt het als volgt. Magnesium heeft een wisselwerking met calcium in onze cellen. Zo zorgt calcium bijvoorbeeld voor de samentrekking/spanning van spieren, terwijl magnesium zorgt voor de ontspanning van spieren. Zo’n zelfde mechanisme vind plaats in onze cellen. Als we niet genoeg magnesium in onze cellen hebben dan kan de calcium die de cel binnendringt en normaal gezien door magnesium weer naar buiten wordt geduwd, niet worden afgevoerd. De cel blijft dat vol zitten met calcium en wordt samengetrokken. Dit leidt dan tot allerlei aandoeningen.
Zo leidt een te laag magnesium gehalte tot oxidatieve stress, versnelde veroudering, verergering van aandoeningen, verhevigde pijnbeleving en het ontstaan van bepaalde aandoeningen. De lijst aan symptomen van een magnesium tekort is behoorlijk indrukwekkend omdat magnesium dus belangrijk is voor elke cel in ons lichaam.
Helaas is er nog geen goede test om het niveau aan magnesium in het lichaam te testen. Nu wordt het gedaan door het meten van de hoeveelheid magnesium in het bloed, maar dit is slechts 1% van alle magnesium in het lichaam. Daarnaast reguleert ons lichaam de magnesiumwaarde in het bloed heel zorgvuldig, waardoor de waarde er praktisch altijd goed uit ziet. Het is dus geen indicatie van de algehele magnesium waarde. Ongeveer 50% zit namelijk in botten en tanden en de andere helft zit in onze cellen. Er is een nieuwe test ontwikkeld, maar deze is zeer tijdrovend en moeilijk toepasbaar waardoor grote groepen mensen vooralsnog niet getest kunnen worden. In de toekomst veranderd dit wellicht.
Wel heeft Richard Danel een mogelijke manier gevonden om te zien of magnesium inderdaad beter wordt opgenomen via de huid en waarom. Er lijkt namelijk een overeenkomst te zijn tussen de werking van de nieren en de werking van de zweetklieren. Bij de nieren weet men dat, voordat we afvalstoffen uitscheiden via de urine, er eerst magnesium terug wordt opgenomen in het lichaam omdat dit zo’n belangrijk mineraal is. De zweetklieren werken op soortgelijke wijze: voordat we zweet uitscheiden wordt eerst magnesium terug geabsorbeerd in het lichaam. Wanneer er dus magnesiumolie wordt gesmeerd en dat vervolgens warm wordt en onze zweetklieren open gaan, dan denkt het lichaam dat er magnesium ontsnapt en dus reabsorbeerd het lichaam dit magnesium uit de olie. Dit kan wellicht dienen als bewijs voor de transdermale opname van magnesium, maar dit is voor nu nog enkel een vermoeden en niet wetenschappelijk bewezen.
Nu vraagt u zich wellicht af: kunnen we niet gewoon genoeg magnesium uit ons voedsel halen? Magnesium rijk voedsel is eigenlijk een zwaard dat snijdt aan twee kanten. Het zit namelijk in avocado, noten, bonen, bladgroenten, chocolade, granen en broccoli, maar daar zit dus ook veel calcium in. Door de hoeveelheid calcium in ons eten, is extra magnesium nodig en dus ontkomen we praktisch niet aan magnesiumsupplementen, zo geven experts op het gebied van magnesium aan.

 

Verslag van Sandra Grond

Sandra Grond

Noot: Dit is enkel een verslag van een congres. Deze tekst geeft de mening van de sprekers en de interpretatie daarvan van de schrijfster. Het is geen gezondheidsadvies en maakt geen claims wat betreft magnesium. Raadpleeg altijd een specialist voor u supplementen, medicijnen of dergelijke inneemt.