Coronavirus toelichting kennisquiz

//Coronavirus toelichting kennisquiz

https://stichtinggezondheid.nl/coronavirus/

 

Kennisquiz Nieuw coronavirus (COVID-19)

vraag 1. Wat helpt om besmetting te voorkomen?
A.  je handen wassen en geen handen schudden
B.  geen producten uit ‘besmette’ landen bestellen
C.  bij hoesten en/of niezen meteen de huisarts contacteren

Antwoord: A
Toelichting: Eén van de belangrijkste dingen die je kunt doen om besmetting te voorkomen is het regelmatig wassen van je handen. Alleen je handen wassen na een wc-bezoek of vóór het eten is in dit geval waarschijnlijk niet genoeg. Het is sowieso beter om fysiek contact te mijden, zoals het schudden van handen, om de kans op besmetting te verkleinen. Het begroeten door middel van een elleboog geven is een goed alternatief zolang je bedekkende kleding draagt.

Ondanks dat er nog relatief weinig bekend is over het virus, is het aannemelijk dat het niet lang kan overleven zonder de mens. Dit betekent dat het virus waarschijnlijk dood gaat op een pakketje. Vooral tijdens de wintermaanden worden mensen snel verkouden.

Als iedereen die moet hoesten of niezen meteen de huisarts contacteert wordt het waarschijnlijk te druk en kan er minder aandacht worden besteed aan mensen die écht besmet zijn.


 vraag 2. Waarmee kun je het beste je handen schoonmaken?

 1. desinfecterende handgel
 2. vloeibare zeep
 3. zeepblok

Antwoord: B
Toelichting: Water en zeep zijn effectiever dan een handgel. Het is wel verstandig om een gel of spray te gebruiken als zeep niet binnen handbereik is. Op een zeepblok kunnen bacteriën achterblijven. 


vraag 3. Welke bewering is waar?

 1. Je kunt beter zo min mogelijk je gezicht aanraken.
 2. Je kunt beter niet reizen met het openbaar vervoer.
 3. Je kunt beter je handen afvegen aan een handdoek dan aan papieren zakdoekjes.

Antwoord: A
Toelichting: Onbewust raken mensen vaak hun gezicht aan. Via de handen kan het virus het lichaam binnentreden via de mond, neus en ogen. Tot nu toe wordt het niet afgeraden om met het openbaar vervoer te reizen. Men loopt daarbij niet bijzonder veel risico. Je kunt beter je handen afvegen met papieren zakdoekjes. Gooi deze meteen weg na gebruik.  


vraag 4. Welke bewering is waar?

 1. Als je een mondkapje draagt, kun je niet besmet worden.
 2. Je kan het beste je handen minstens 20 seconden wassen.
 3. A & B

Antwoord: B
Toelichting: Papieren mondkapjes bieden niet veel bescherming. Mondkapjes die artsen dragen helpen wel, maar het is minder makkelijk om erdoor te ademen. Daarom wordt het dragen van mondkapjes niet aanbevolen in Nederland. Het is wel aanbevolen om je handen lang en grondig te wassen. Je kunt de tijd bijhouden door bijvoorbeeld ‘Happy Birthday’ te zingen. Zorg er in ieder geval voor dat alle delen van de hand (ook tussen de vingers en onder de nagels) voldoende worden gewassen.


vraag 5. Wie hebben een hoger gezondheidsrisico bij besmetting van het virus?

 1. Baby’s en jonge kinderen
 2. Ouderen en longpatiënten
 3. Zwangere vrouwen

Antwoord: B
Toelichting: Hoe ouder de patiënt, hoe groter het gezondheidsrisico. Ook mensen met longziektes (zoals astma en COPD) vormen een risicogroep. Er is nog niet aangetoond dat zwangere vrouwen een hoger risico hebben op een miskraam of iets dergelijks.


vraag 6. In welke situatie kun je je beter laten testen op het virus?

 1. Altijd
 2. Als je last hebt van verkoudheidsklachten
 3. Als je koorts hebt (meer dan 38,0 graden Celcius) en benauwd bent

Antwoord: C
Toelichting: Je kunt beter afstand houden van andere mensen (door bijvoorbeeld thuis te werken) als je milde symptomen hebt en in contact bent geweest met een besmette patiënt of in een risicogebied bent geweest. Als de klachten erger worden kun je beter de huisarts bellen (en niet eerst langs komen).


vraag 7. Wat zijn de symptomen van de ziekte?

 1. Waterige ogen
 2. Hoesten, verhoging en benauwdheid of longontsteking
 3. Een opgezwollen tong en rode bultjes

Antwoord: B
Toelichting: Veel symptomen van dit coronavirus zijn hetzelfde als die van andere virussen. Hierdoor is het moeilijk om aan de hand van symptomen te bepalen of er een besmetting met dit virus heeft plaatsgevonden. Wel hebben zieke patiënten vooral longklachten, zoals kortademigheid en hoesten.


vraag 8. Wat kan je doen om je weerstand te verhogen?

 1. Gezond eten en bewegen/sporten
 2. Voldoende rust nemen en je warm (genoeg) aankleden
 3. A & B

 Antwoord: C
Toelichting: Aangezien dit coronavirus een virus is, is een goede weerstand belangrijk. Bepaalde medicijnen en ziektes kunnen de weerstand verlagen. Eet voldoende groente en fruit voor de vitamines (vooral vitamine C en D (o.a. zon) zijn belangrijk). Het mineraal zink kan verder helpen om de ernst van virale infecties in de keel tegen te gaan (de voorkeur gaat uit naar zuigtabletten). Beweeg voldoende, neem voldoende rust en zorg ervoor dat je het niet te koud krijgt.


vraag 9. Welke bewering is NIET waar?

 1. Ongeveer 80% van de patiënten geneest binnen een paar dagen.
 2. Jonge mensen overlijden vrijwel nooit.
 3. Het merendeel van de 80-plussers overleeft de ziekte niet.

Antwoord: C
Toelichting: Maar één op de vijf mensen die besmet raakt krijgt last van heftige symptomen, zoals ademhalingsproblemen of longontsteking. Dit zijn vooral ouderen. Uit cijfers is geconcludeerd dat ongeveer 15% van de 80-plussers overlijdt aan het virus. In totaal geldt er een sterftekans van 2%. Hoewel, sommige onderzoekers beredeneren dat deze cijfers lager liggen, aangezien niet alle mensen met milde symptomen worden geregistreerd.


vraag 10. Maakt het uit hoe je hoest of niest?

 1. Nee
 2. Ja
 3. Daar lopen de meningen nog over uiteen.

 Antwoord: B
Toelichting: Er wordt geadviseerd te hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog, of in papieren zakdoekjes die je daarna meteen weggooit.


vraag 11. Wanneer moet je in paniek raken?

 1. Als je in contact bent gekomen met iemand die besmet blijkt te zijn.
 2. Als je symptomen hebt van de ziekte.
 3. Nooit.

Antwoord: C
Toelichting: Raak nooit in paniek. Als iedereen in paniek zou raken zou het gevaar niet afnemen maar juist toenemen: producten raken uitverkocht, hulpverleners raken overbelast en er kan minder aandacht worden besteed aan mensen die de hulp het hardste nodig hebben. Wees in plaats hiervan op je hoede, wees hygiënisch en let op je gezondheid. Contacteer pas de huisarts als dat nodig is. Hou deze site in de gaten voor actuele informatie: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden.  

Zorg dat je deze quiz deelt met zoveel mogelijk mensen. Plaats deze op je social media en verzoek mensen deze te delen.

Hoe meer mensen goede kennis opdoen van het coronavirus en daar naar handelen, hoe groter de kans dat we de verspreiding kunnen in dammen.

Bedrijven

Plaats een link van de coronavirus quiz op je website en/of plaats deze in de nieuwsbrieven naar je medewerkers.

2020-03-18T16:32:31+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie