Crashdieet

/, blog/Crashdieet

Na een heerlijk uurtje uitleven in de sportzaal zat ik moe maar voldaan uit te puffen in de kleedkamer. Een diversiteit aan vrouwenlijven loopt je dan voorbij. Jong, oud, mager, volslank en alles daar tussenin. Strak in het vel of gerimpeld. Maar allemaal even mooi.

Daar ving ik een gesprek op tussen twee vrouwen. Een van hen was volslank en vertelde haar  gesprekspartner dat ze binnenkort weer een crashdieet ging volgen om kilo’s kwijt te raken. Het leek haast dat zij zich verontschuldigde over hoe zij eruit ziet. Ze voelde zich duidelijk niet op haar gemak. Toen ik mij dat realiseerde, deed dit wat met me. Deze vrouw is dus erg bezig met hoe de buitenwereld naar haar kijkt. Dat is niet goed voor haar zelfvertrouwen. Zolang zij een negatief zelfbeeld heeft, zal zij zich vervelend voelen. En het volgen van een crashdieet zal hier geen positieve bijdrage aan leveren.

In de Dikke van Dale heb ik de betekenis van crashen opgezocht. Dit wordt er vermeld: cra·shen crashte, i gecrasht 1 (van beurskoersen) zeer sterk dalen 2 botsen; neerstorten 3 (ve computer) vastlopen (en kapotgaan). Weinig positiefs dus. Wil je dit je lichaam aandoen?  Wil je je lichaam laten botsen, neerstorten, vastlopen of kapotgaan? Nee toch? Maar dat gebeurd wel met het volgen van een crashdieet. Je botst met je innerlijke zelf doordat je het dieet ‘maar’ even volhoudt. Je kunt namelijk niet je hele leven zo blijven eten! Je krijgt veel te weinig calorieën en voeding(stoffen) binnen. Eenmaal terug in je  normale eetpatroon neemt je gewicht weer toe.  Hier baal je van. Het lukt je niet, je stort (praat jezelf) als het ware de negatieve vicieuze cirkel in. Je botst met jezelf, je loopt vast.

Goed om te weten is dat door dit crashen je stofwisseling van slag raakt. Je ontregelt je stofwisseling. Je maakt  het ‘kapot’. Begin er dus niet aan. Crashen maakt meer stuk dan je lief is. Laat je niet verleiden door wat voor een dieet dan ook. Ik kan niet genoeg benadrukken dat afvallen tijd nodig heeft. Niets is zo moeilijk om gewoonten (patronen) te veranderen. Afvallen betekent je leef- en eetstijl veranderen, gaan bewegen en gezond eten. Wil je hier hulp bij? In heel Nederland staan er gewichtsconsulenten klaar om je te begeleiden. Voor meer informatie bezoek de site www.gewichtsconsulenten.nl.

 

Met vriendelijke groet,

Evenwichtig, de weg naar een gezond gewicht

Anniek van Baal (gewichtsconsulente)

 

2013-11-18T13:27:40+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie