De 5 beste tips om mobiliteitsproblemen te voorkomen

/, blog/De 5 beste tips om mobiliteitsproblemen te voorkomen

Wanneer we ouder worden, dan neemt onze mobiliteit vaak af. Maar liefst 40% van alle ouderen boven de 75 jaar heeft mobiliteitsproblemen. Uit onderzoek blijkt dat dit vooral wordt veroorzaakt door onze leefstijl. Maar ook artrose, reuma en rugklachten zijn belangrijke oorzaken. Ouderen die regelmatig bewegen, geen overgewicht hebben en gezond eten hebben echter veel minder vaak mobiliteitsproblemen. Met de juiste preventie is het dus mogelijk om langer gezond en fit te blijven. In deze blog geven we je de belangrijkste tips om mobiliteitsproblemen te voorkomen. En wacht daar niet mee tot je 65e!

Zorg voor voldoende beweging

Uit onderzoek blijkt dat beweging essentieel is om mobiliteitsproblemen te voorkomen. Dit betekent dus dat het belangrijk is om dagelijks even te bewegen. Maar ook om elke week te sporten, wandelen of fietsen. Hoe meer beweging, deste minder kans op gewrichtsklachten. Zo voorkom je dat je lichaam stijver wordt en blijft ook je balans goed. De kans op vallen wordt daardoor flink minder. Dit is vaak de hoofdoorzaak van de mobiliteitsklachten op oudere leeftijd. De klachten ontstaan vaak namelijk na een valpartij. Deze hebben dan een lange herstelperiode of leveren blijvende mobiliteitsproblemen op.

Maak je huis veilig

Een veilig huis is een goede manier om valpartijen te voorkomen. Investeer dus op tijd in drempelhulpen, gladde vloeren, een inloopdouche en steunen bij je toilet en bad. Zorg ook voor voldoende beweegruimte en heldere verlichting op donkere plekken in huis. Plaats een verhoogd bed en nachtlampjes op de route naar het toilet. Ook het inzetten van hulpmiddelen kan belangrijk zijn om valpartijen te voorkomen. Denk daarbij aan een traplift of rollator. Trek zeker even de tijd uit voor het uitzoeken van een goede traplift. Dit is natuurlijk een flinke investering. Ook kun je bijvoorbeeld een traplift huren. Op trapliftenvergelijken.nl vind je alle verschillende opties op een rij. Helder en overzichtelijk zodat je in één oogopslag alles kunt vergelijken.

Investeer in souplesse

Een ander belangrijke reden voor valpartijen op oudere leeftijd is een slechte balans en stijve gewrichten. De souplesse neemt namelijk af op oudere leeftijd. Zelfs boven de veertig ga je dit al merken. Dagelijks rekken en strekken van je lichaam is dus essentieel. Dit kun je zelf doen met oefeningen online of ochtendgymnastiek. Maar ook sporten als yoga, chi gong en tai chi zijn zeer geschikt. En bovendien word je daar ook lekker relaxed van.

Eet gezond

Mensen met overgewicht hebben een grotere kans op mobiliteitsproblemen. Dit veroorzaakt extra gewrichtsslijtage en ook de kans op hart- en vaatziekten neemt toe. Met de juiste voeding kun je dit voorkomen. Dat betekent dus minder koolhydraten, suikers en vetten. Denk bijvoorbeeld aan een koolhydraatarm- of Palo dieet om overgewicht kwijt te raken. En vaak kun je suikers, koolhydraten en vetten vervangen door gezondere alternatieven. Zo kun je dus toch blijven eten wat je lekker vindt, maar dan wel verantwoord.

Neem extra calcium en glucosamine

Boven de 50 jaar en zeker vrouwen in de overgang hebben vaak een tekort aan calcium. Wanneer je denkt dat je niet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid komt via je voeding, dan is aanvullen een goed idee. Neem bijvoorbeeld celzouten, die worden direct opgenomen door je lichaam. Heb je gewrichtsklachten? Neem dan glucosaminepillen met haaivinnenkraakbeen. Daarmee verdwijnt een groot deel van je klachten.

 

 

 

2020-05-25T12:32:35+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie