Gezond eten is het beste wat je kunt doen voor je lichaam en geest. Onze voedselkeuzes hebben een sterke invloed op hoe we ons voelen. Door vers, gevarieerd en biologisch te eten krijg je meer energie terwijl je juist sneller moe of ziek wordt als je veel junk food eet.
Het lichaam heeft vitamines en mineralen nodig bij allerlei essentiële lichaamsprocessen. Als we teveel calorieën eten dan krijgen we te maken met overgewicht waardoor we ons minder goed voelen en sneller moe worden. Het is daarom van belang dat we alle benodigde micronutriënten (vitaminen, antioxidanten, mineralen en sporenelementen) uit zo min mogelijk calorieën halen. Voedsel wat rijk is aan micronutriënten maakt dit mogelijk en we noemen dit soort voeding superfoods.
Behalve rijk aan micronutriënten zijn sommige superfoods ook rijk aan bepaalde vormen van koolhydraten, eiwitten of vetzuren. Je hebt voedingsmiddelen zoals lijnzaad, hennepzaad, chlorella en spirulina die het stempeltje superfood hebben. Dit soort superfoods lenen zich niet echt als hoofdbestanddeel van de maaltijd en deze doe je meestal ergens doorheen of je eet het apart.
Waar sommige mensen zich niet bewust van zijn is dat er in het basis-assortiment van iedere supermarkt ook volop superfoods te vinden zijn. Deze superfoods kunnen gebruikt worden als hoofdbestand deel van de maaltijd. Dit zijn:
- Broccoli
- Avocado’s
- Amandelen
- Walnoten
- Zalm
- Zoete aardappel
- Eieren
- Kokosolie
- Groene bladgroente
- Bessen
Ik zal deze superfoods kort toelichten.
Broccoli
Broccoli is rijk aan vezels, kalium, calcium, ijzer, vitamine A, C en K. Het is erg rijk aan luteïne, een krachtig antioxidant wat ons beschermt tegen vrije radicalen. Het is één van de meest voedzame voedingsmiddelen ter wereld en gewoon bij je supermarkt voor een eerlijke prijs verkrijgbaar.
Avocado’s
Een avocado is een bijzondere bes. Dit omdat ze rijk zijn aan gezonde vetzuren, maar liefst 15 gram per 100 gram wat neerkomt op zo’n 30 gram per avocado.
Een avocado is rijk aan vezels wat belangrijk is voor een goede werking van de darmen en bevat alle vitamines en mineralen met uitzondering van vitamine D en B12.
Avocado’s zijn goed voor het cholesterol, verminderen inflammatie en helpen bij het behouden van een goed lichaamsgewicht.
Amandelen
Amandelen zijn ideaal om meer calcium in je dieet te brengen. Zeker voor mensen die geen zuivel gebruiken zijn amandelen aan te raden. Amandelen zijn ook rijk aan eiwitten en vitamine E.
Noten eet je het beste ongebrand en ongezouten. Bij rauwe noten zijn de gezonde vetzuren niet aangetast door verhitting.
Walnoten
Walnoten zijn een goede bron van gezonde vetzuren (omega 3 vetzuren), vezels en eiwitten en mineralen. Mensen met diabetes type 2 hebben baat bij walnoten omdat ze helpen de bloedglucose stabiel te houden en ook voor het voorkomen van diabetes type 2 zijn walnoten nuttig.
Zalm
Vette vissoorten zijn altijd goed om te eten. Ze zijn de beste bron van omega 3 vetzuren. Ze bevatten het type omega 3 vetzuren (EPA en DHA) waar het lichaam veel behoefte aan heeft. Van alle vette vissoorten is zalm het beste superfood. Het is niet alleen rijk aan omega 3 maar ook aan hoogwaardige proteïne, B vitamines, kalium en selenium.
De omega 3 vetzuren verminderen inflammatie en zalm in je dieet opnemen vermindert het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
Zoete aardappel
Zoete aardappel is een mooi alternatief voor de gewone aardappelen. Dit heeft te maken met het type koolhydraten die deze bevatten, de worden langzamer afgebroken zodat de bloedglucose beter stabiel blijft. Dit helpt je om je gedurende de dag energieker te voelen.
Waar zoete aardappelen vooral in uitblinken is de enorme hoeveelheid vitamine A die zijn bevatten. 1 portie is genoeg voor 6 maal de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.
Eieren
Eieren zijn rijk aan vitamine A, E, K, B-vitaminen, calcium, magnesium, kalium, zink, koper, mangaan, selenium, ijzer en fosfor. Eieren zijn een goede bron van hoogwaardige eiwitten; eiwitten die alle essentiële aminozuren bevatten en bovendien goed opneembaar zijn.
Eieren bevatten antioxidanten die goed zijn voor onze ogen en het cholesterol in eieren blijkt nauwelijks invloed te hebben op het cholesterol in ons bloed.
Kokosolie
Kokosolie is een superfood wat je kunt gebruiken om in te bakken. Het is goed bestand tegen verhitting. Kokosolie bestaat voor een groot deel uit verzadigde vetten maar dit zijn met name de MCT vetzuren (Medium Chain Triglycerides). MCT vetzuren staan bekend als gezond omdat het lichaam ze op een andere manier verwerkt dan andere vetzuren. Ze gaan rechtstreeks naar de lever waar ze als directe bron van energie dienen.
Kokosolie helpt je vet verbranden en het reduceert de honger.
Groene bladgroenten
Dit zijn groenten zoals spinazie, andijvie, paksoi, boerenkool en sla. Ze zijn rijk aan vezels, foliumzuur, vitamine C, calcium, magnesium, ijzer en zink. Ze verlagen het risico op hart- en vaatziekte en diabetes type 2.
Bessen
Blauwe bessen staan er om bekend dat deze extreem gezond zijn. Dit hebben ze te danken aan hun hoge gehalte antioxidanten. Maar ook andere soorten bessen mogen met recht superfood genoemd worden. Dit zijn frambozen, aardbeien, zwarte bessen en cranberries.
De antioxidanten in bessen worden in verband gebracht met de vermindert risico op hart- en vaatziekten en andere aandoeningen waarbij chronische ontstekingen aan de basis liggen.
Naast bovengenoemde superfoods heb je nog de superfoods die specifiek als superfood worden verkocht. Dit zijn o.a.:
- Lijnzaad
- Kurkuma (curcumine supplementen)
- Spirulina
- Chlorella
- Chiazaad
- Hennepzaad
- Maca poeder
- Tarwegras
- Goji bessen
- Bijenpollen
- Inca bessen
Iedere superfood heeft zo weer zijn eigen micronutriënten verhoudingen. Gemeenschappelijke deler is dat ze altijd rijk aan micronutriënten zijn, alleen welke en de hoeveelheid verschilt onderling. Zo heeft ieder superfood weer zijn eigen toepassingen en gezondheidsvoordelen. Zo wordt lijnzaad door veel mensen gebruikt vanwege de voedingsvezels en omega 3 vetzuren en curcumine supplementen vanwege de antioxidanten.
Over de auteur
Robin is voedingsdeskundige en blogger voor de website happyhealthy.nl en schrijft met veel plezier over alles wat te maken heeft met voeding en diëten.
Geef een reactie