De kosten van stress

/, blog, Burn out, Stress/De kosten van stress

Stress wordt nog steeds weinig tot niet besproken op de werkvloer. Een werkgever merkt pas op dat er meer aan de hand is wanneer een werknemer na een week thuis zijn nog steeds niet terug is. Veel ziektes zijn niet alleen een lichamelijk probleem, maar vaak kan stress de oorzaak zijn. Zoals bij griep, slapeloosheid en hartkloppingen. Stress is een volksziekte geworden en heeft invloed op de lichamelijke en mentale fitheid. Sinds 2013 is er een enorme toename van psychische verzuim. Dit is een gevolg van het te lang ervaren van stress.

Wat veroorzaakt Stress?

Volgens werkgevers zelf ervaren werknemers een zekere werkdruk. Een feit is dat bijna 1 miljoen mensen antidepressiva slikken. Dat is 1 op de 7 werknemers!
Uit een recent onderzoek van de European Agency for Safety and Health at Work (EU-OSHA) bleek dat de oorzaak van stress vaak te maken heeft met reorganisatie, baanonzekerheid, lange werkdagen met een te hoge werkdruk en pesterijen & intimidaties op het werk. De stress onder werknemers kostte het bedrijfsleven in 2014 al 800 miljoen euro.

Hoeveel kost stress?

Stress kan leiden tot een depressie en een burn-out. Werknemers met een depressie zijn jaarlijks 30 dagen minder aanwezig op het werk dan mensen zonder depressie. Dit kost jaarlijks miljarden euro’s. Een werknemer die overspannen is, is gemiddeld 180 dagen uit de running. Één dag kost een bedrijf gemiddeld € 250,-. Doorgerekend kost een werknemer met een burn-out van 180 dagen de werkgever € 45.000,-. Dit is exclusief de kosten voor vervangend personeel!

stress

Preventie

Om dit verzuim te verminderen en de kwaliteit van werken te verbeteren is het goed om een beleid te hebben met het oog op het voorkomen van stress en psychische klachten, zoals depressies. Investeren in de mentale fitheid van de werknemer is een slimme zet van een slimme werkgever. Stress voorkomen is goed voor de werknemers, maar zeker ook voor de organisatie.
Om stress, burn-outs en verdere klachten te voorkomen is er de Gezondheid Academy van Stichting Gezondheid. Met deze cursussen verbetert de gezondheid, en kunnen klachten verdwijnen. Neem een kijkje op de Academy.

Voor meer informatie: neem contact op via info@stichtinggezondheid.nl.

Door: Lizan Pennings

Wil je meer weten over gezondheid? Bezoek dan onze gezondheidsacademie 

2015-08-11T12:32:42+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie