De kunst van ware ontspanning en haar enorme voordelen

/, blog, Stress, Zelfverbetering/De kunst van ware ontspanning en haar enorme voordelen

Velen van ons leiden drukke levens. Ongeacht of je vanuit huis werkt, een thuis-blijf-moeder of vader bent of als student werkt naast je studie, stress zal vaak zijn tol eisen. Dat is natuurlijk niet gezond.

Als je drukke leven overslaat in een leven gevuld met stress en angst dan kan het leiden tot verschillende kwaaltjes. Hoofdpijnen, obesitas als gevolg van “emotioneel” eten, maag-darm gerelateerde kwesties en nog veel meer kan je te parten spelen. Om weer in een positieve spiraal te komen is het belangrijk om te leren genieten van de ware “kunst van ontspanning”.

Wat is ontspanning?
De woordenboek definitie van ontspanning is :

1.De staat van vrij zijn van spanning en angst.

2.Natuurkunde: de restoratie van evenwicht gevolgd door verstoring.

Het leven is vol spanning en angst. Verstoring is hierbij typerend in ons dagelijks leven.Geschäftsmann mit Hinweis Zeigefinger Dit kan komen door je baan, kinderen, financiële moeilijkheden, stress, angst, verdriet en verlies en een overvloed aan andere kwesties die innerlijke onrust kunnen veroorzaken.

Sommige mensen zijn zo druk dat ze zelf niet realiseren dat ze gestresst zijn. Zelfs als je het niet kunt zien zijn er genoeg anderen die hier wel iets van opvangen. Zo kan het zijn dat je zomaar naar iemand snauwt die een vraag stelt, of juist je dagelijkse frustratie tijdens een autorit op je medeweggebruikers afreageert.

Hoe te ontspannen ?
Ontspanning kan op verschillende manieren worden bereikt, afhankelijk van wie je het vraagt:

  • Want niets is meer ontspannend dan achterover liggen in een heerlijk bad gevuld met bubbels, nippend aan een glas wijn.
  • Voor anderen zou het een wandeling in het park kunnen zijn of een stevige training op de hometrainer.
  • Anderen vinden het ontspannend om te gaan zitten met een goed boek.
  • Velen vinden ontspanning in de sportschool.
  • De natuur brengt ook een gevoel van rust en ontspanning voor mensen.
  • Dan zijn er diegenen die ontspanning vinden terwijl ze in de locale sportbar met vrienden naar een wedstrijd kijken.
  • Romance en dagjes uit kunnen ook helpen om onevenwichtigheid te herstellen die wordt veroorzaakt door stress in het leven.

ontspanning

Iedereen kan tijd doorbrengen in een bar met vrienden of een heet bad nemen, maar een andere zeer goede wijze om ontspanning te vinden is in creatieve uitingen zoals het veranderen van een tekening of verhaal. Zelfs als je geen artiest bent is dit een prettige manier voor het omgaan met stress. Creativiteit kan ook gevonden worden in het ondernemen van nieuwe dingen. Probeer eens een kookles uit, of neem de tijd om jezelf een nieuw software programma te leren. Houd je van kunst? Mooi! Probeer eens om één keer per maand een museum of een tentoonstelling te bezoeken. Het gaat om “creatief” zijn door iets voor jezelf te doen. Pure ontspanning noemen we dat.

Young father and little son swimming in poolMeditatie als ontspanning
Eén van de manieren om waar en wanneer dan ook te ontspannen is via meditatie. Het meditatie proces staat je toe om je hoofd te gebruiken als een ontsnapping aan alle stressoren van het leven. Door ademhaling en mindfulness kan iemand de ultieme troost bereiken en balans en rust naar het innerlijke zelf brengen. Meditatie is onder andere een oefening die wordt gebruikt door vele grote ondernemingen om de productiviteit en het welzijn van leidinggevenden met hoge stress-gehaltes te verbeteren.

Je bent het waard
Het leven kan hard zijn, maar juist op zulke momenten is het belangrijk om in de spiegel te kijken om jezelf te vertellen dat “ik iets voor mezelf moet doen”. Stel prioriteiten met op nummer 1: je gezondheid. Zonder een goede gezondheid kun je nergens vooruitgang boeken, dus onderschat nooit de kunst van ontspanning. Het kan letterlijk jaren aan je drukke leven toevoegen.

Er zijn zo veel goede ideëen. Er valt daarom zeker regelmatig iets te plannen dat creatief, verjongend en vooral ontspannend is. Natuurlijk is je uiteindelijke doel hierbij om de “kunst van ontspanning” te optimaliseren.

 

Door: Bob van Dijk

Wil je meer weten over gezondheid? Bezoek dan onze gezondheidsacademie 

2015-04-17T11:24:32+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie