De leegte in jezelf

/, blog, Voeding nieuws/De leegte in jezelf

Tijdens een eetbui kan er heel wat verstouwd worden in één keer!

Transformatieproces
Het komt vaak voor dat cliënten in mijn praktijk tijdens het transformatieproces tegen iets aanlopen, dat ze zelf niet verwacht hadden. Als ze het lichaam op de juiste manier gaan voeden en meer gaan bewegen, zijn ze in het begin druk doende met de aanpassing van dit ritueel in hun dagelijkse leefpatroon. Na verloop van tijd komt er een moment dat dit routine wordt. Het ‘nieuwe’ is eraf.

 

 

Balans
Dat is het moment waarop ik als gewichtsconsulent ga zien of iemand goed in balans is. Als dat niet zo is, dan blijkt dat uit het onvermogen om door te zetten met de ingeslagen koers. Er is namelijk een groep mensen die niet zozeer eet om te overleven, maar om de leegte in zichzelf op te vullen: ze zijn niet vervuld van hun lotsbestemming, geven geen uiting aan wie zij werkelijk, ten diepste zijn.

Weglopen voor de leegte
Zolang deze mensen bezig zijn met het inpassen van alle nieuwe elementen van mijn programma, voelen ze die leegte (tijdelijk even) niet, maar als het eenmaal gewoonte wordt, komt het oude, kenmerkende, knagende gevoel weer boven drijven. Het resultaat is het opnieuw in de fout gaan, het hebben van (ongecontroleerde) vreetbuien (het zogenoemde emotie-eten). Mensen schamen zich vaak zo, dat de behandeling of volledig wordt afgebroken, of dat men wegblijft ‘totdat het weer beter gaat’. Daarbij gaan mensen eraan voorbij dat het aanpakken van dit probleem nu juist een taak is voor de consulente! Ze zochten immers hulp bij het veranderen van het gedrag dat ten grondslag ligt aan het overgewicht.

Samen naar binnen kijken
In het samen onder ogen zien van dit onderliggende probleem schuilt de ware uitdaging van mijn werk. Het is zelden zo dat cliënten niet weten hoe ze verstandig moeten eten. Ze zijn veel vaker slachtoffer van ‘de saboteur’ in zichzelf die alle lijnpogingen uiteindelijk de mist in laat gaan.

De eerste stap naar overwinning
Op mijn website staat heel duidelijk de boodschap dat ik verwacht dat je klaar bent om de ballast overboord te gooien als je bij mij aanklopt. Hiermee bedoel ik te zeggen dat ik verwacht dat je bereid bent te werken aan jezelf. Dat je op een open manier durft te communiceren over de eventuele onderliggende motieven die je verhinderen om te stoppen met overmatig eten. Het onder ogen zien van het feit dat je een probleem hebt, is de eerste stap naar de overwinning ervan.

2013-11-18T13:27:29+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie