De mens en zijn huisdier

/, alternatieve geneeswijze, blog, Dieren/De mens en zijn huisdier

stichting-gezondheid-meisje-met-kat

Ik zou niet zonder mijn hondje Fikkie kunnen. Huisdieren zijn voor veel mensen eenbelangrijk onderdeel van hun leven en haast niet meer weg te denken.

Het mooie aan een huisdier is dat het, naast dat het een gezellig maatje is, ook een voordeel oplevert voor de gezondheid van de mens. Ze spelen namelijk een belangrijke rol in elke fase van de menselijke ontwikkelingen.

Laten we bij het begin beginnen: kinderen. Bij kinderen zorgt een huisdier ervoor dat het gevoel voor verantwoordelijkheid, zorg en communicatie wordt gestimuleerd. Wanneer een kind een huisdier heeft bouwen deze samen een relatie op. Van deze relatie kunnen kinderen veel leren. De relatie leert ze vertrouwen en vriendschap. Vertrouwen en vriendschap zijn eigenschappen die blijven groeien naarmate dat het kind ouder wordt.

stichting-gezondheid-hond-spelenWanneer een volwassen persoon een huisdier neemt, speelt deze een hele andere rol. Huisdieren bieden gezelschap, ze worden ook wel gezelschapsdieren genoemd, aan alleenstaanden en eenzame mensen. Wanneer u bijvoorbeeld een hond hebt en u gaat deze uitlaten, kan de hond ervoor zorgen dat u met andere mensen in contact komt. Het bevorderd dan u contact met anderen.

Daarnaast heeft u, doordat u uw hond vier keer op een dag uit moet laten, een verbeterde gezondheid. U wordt gestimuleerd om zelf ook in beweging te zijn.

stichting-gezondheid-hond-verwennenBij oudere kan een huisdier deze personen, die weinig contact hebben met andere mensen, het gevoel geven dat ze nodig zijn om hun huisdier liefde en zorg te kunnen bieden. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat het gezelschap en het gevoel van verantwoordelijkheid onder deze leeftijdsgroep erg belangrijk is. Alleenwonende ouderen hebben er vooral baat bij. Het doorbreekt namelijk de eentonigheid en eenzaamheid die in hun leven overheerst.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de kans op herstel onder hartpatiënten met een huisdier hoger is dan bij mensen zonder een huisdier. Er is namelijk gebleken dat het hebben van een huisdier er voor zorgt dat u minder stress, een lagere bloeddruk en minder spanningen ervaart in uw leven.

Psychiaters schrijven een huisdier ook vaak voor als “medicijn” tegen depressie, inactiviteit, neurose en stress.

Huisdieren bieden dus veel meer dan alleen maar gezelschap!

 Schrijver:
Danique Verspeek, HAS hogeschool – Dier- en Veehouderij.

 

2015-02-20T12:22:36+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie