stichting-gezond-slechte-houding

Het valt niet te ontkennen dat diverse uitvindingen ons leven gemakkelijker en misschienwel beter hebben gemaakt.

Door deze nieuwe technieken werden we bijvoorbeeld in staat gesteld om sneller van de ene, naar de andere plek te komen. Andere ontdekkingen hebben weer geleid tot nieuwe medicijnen en gereedschap. Ik ben er absoluut mee eens dat we  moeten doorgaan met zulke ontwikkelingen. Ik wil echter in deze blog  stil staan bij de ‘ bijwerkingen’  van sommige uitvindingen. Deze  zijn niet meer weg te denken uit ons leven, en hebben zeker bijgedragen aan een hogere kwaliteit van leven. Maar net als bij goed werkende medicijnen, gaat dit soms gepaard met negatieve bijwerkingen die we maar voor lief moeten nemen. Door hier bij stil te staan hoop ik dat we samen kunnen gaan bedenken hoe wij hiermee om kunnen gaan. Ik  zou het daarom leuk vinden als jij in een reactie kan laten weten hoe jij hierover denkt en als je tips hebt, laat het weten!

Als eerste wil ik de gloeilamp toelichten. Deze werd in de 19e eeuw in gebruik genomen en bracht de ontwikkeling van de lamp op gang. Voordat de gloeilamp in onze kamers terecht kwam, werd de nacht gebruikt om uit te rusten. Want in het donker kon men geen werk verrichten. Maar met de komst van de lamp begonnen steeds meer mensen ook s ’avonds arbeid te verrichten, want binnen en buiten het huis was er licht. Dit leidde tot een grote stichting-gezond-lampverschuiving in het dag en nacht ritme van mensen.  Uit onderzoek blijkt dat een verstoord ritme gepaard gaat met depressief gedrag. Het is misschien kort door de bocht gedacht, maar zou de gloeilamp aan de basis kunnen staan van de vele gevallen van burn out in onze huidige maatschappij? Het heeft er tenslotte wel voor gezorgd dat er van mensen verwacht werd om langer door te werken.

stichting-gezond-roltrapOf wat dacht je van de roltrap die in 1926 de Bijenkorf in Den Haag  tot een waar pretpark omtoverde. Wekenlang kwamen mensen speciaal voor deze attractie naar dit filiaal om een verdieping hoger of lager te gaan. Het idee achter deze trap was dat wanneer mensen door zouden lopen op de roltrap er meer mensen verplaatst konden worden van de ene,  naar de andere verdieping. Maar net als ik merk je waarschijnlijk ook wel dat lang niet iedereen doorloopt op de roltrap. Het verliest dus eigenlijk zijn meerwaarde en mensen zijn nu geneigd om de roltrap te nemen i.p.v. de ‘ normale’ trap. Dit zorgt ervoor dat een calorie verbrandende  activiteit wordt ontlopen. En als je nagaat hoeveel treden je per dag niet loopt omdat je de roltrap neemt, is het misschien niet verwonderlijk dat met de komst van de roltrap, ook het percentage mensen met overgewicht begon te stijgen. Hierdoor doet de roltrap wel zijn naam eer aan, want er zijn wel meer ‘ (vet)rolletjes’ bijgekomen.

En tenslotte een uitvinding waar ik als student veel mee  te maken heb gehad, de magnetron. Lekker snel en makkelijk je eten opwarmen. Ideaal toch? Totdat ik las over diverse onderzoeken waaruit bleek welke invloed de straling van een magnetron heeft op onze gezondheid.  De voedingswaarde van het eten daalt  bijna tot het nulpunt, waardoor stichting-gezond-magnetroner te weinig voedingsstoffen overblijven voor een gezonde maaltijd. Uit een ander onderzoek bleek ook dat gezonde vezels door straling in kankerverwekkende stoffen veranderen. De magnetron is nog relatief nieuw, in vergelijking met de eerdere  uitvindingen, maar ik zie deze uitvinding toch wel als een ernstige  bedreiging voor de  gezondheid van de mens.

De gloeilamp, roltrap en de magnetron. Drie uitvindingen die zowel positieve als negatieve invloeden hebben gehad op onze maatschappij. Ik wil niet zeggen dat we deze uitvindingen moeten verbannen uit ons leven, maar als je een gezonder leven wenst, anticipeer dan hierop en blijf alert op eventuele ‘bijwerkingen’ van nieuwe uitvindingen of ontwikkelingen. Weet jij nog meer uitvindingen waarmee we rekening moeten houden? Deel dit dan a.u.b. met ons door hieronder een reactie te plaatsen . Zo kunnen we dan samen een gezondere leefstijl creëren.

Geschreven door Leroy Supith namens Stichting Gezondheid