De oorzaken en oplossingen van incontinentie

/, blog/De oorzaken en oplossingen van incontinentie

Urineverlies is een veelvoorkomend probleem bij ouderen. Maar liefst zo’n 20% van alle ouderen boven de 75 jaar heeft er last van. Incontinentie komt daarbij meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Een lastig probleem dat ook weer kan leiden tot andere klachten zoals immobiliteit, depressie of sociaal isolement. Gelukkig kun je er zelf preventieve maatregelen nemen. Wat kun je precies zelf doen om urineverlies te voorkomen? En wat doe je wanneer je eenmaal incontinent bent? In deze blog geven we je wat praktische infomatie en tips.

Is het altijd incontinentie?

Het antwoord op deze vraag is nee. Vaak heeft urineverlies andere onderliggende oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een verstopping, blaasontsteking of prostaatproblemen. Ga dus altijd eerst langs je huisarts om na te gaan of er eventueel iets anders aan de hand is. Voor een blaasontsteking of prostaatklachten is er medicatie die goed helpt. Soms wordt urineverlies ook veroorzaakt door overgewicht. Het gewicht geeft dan druk op de blaas. Daardoor kun je je urine minder goed ophouden. Ga dus direct naar het toilet, zit met je benen in een hoek negentig graden en laat alles er gewoon uitlopen. Zo belast je de blaas het minste.

Onvoldoende vocht

We weten allemaal dat we minstens 1,5 liter vocht moeten drinken. Maar vooral ouderen drinken vaak veel te weinig vocht. En wanneer je te weinig drinkt, dan bevat je urine teveel afvalstoffen. Dit zorgt ervoor dat je je plas minder goed kunt ophouden. Zorg er dus altijd voor dat je voldoende drinkt. Zo wordt de kans op urineverlies veel kleiner. Soms kan ook incontinentiemateriaal uitkomst bieden. Laat je daarbij goed adviseren over de juiste soort materialen.

Bekkenbodemspieren

Vrouwen hebben relatief gezien vaker last van urineverlies. Dit komt vaak door zwakkere bekkenbodemspieren na een bevalling. En soms is ook een verzakking van de bekkenbodem de oorzaak. In dit laatste geval is vaak alleen een operatie mogelijk. Voor zwakke bekkenbodemspieren is er wel een oplossing. Deze kun je namelijk zelf trainen en sterker maken. Span hiervoor alle spiergroepen in je bekkenbodem aan en trek ze op. Dit herhaal je in totaal drie keer twintig keer. Doe deze oefening een aantal keer per week.

Wanneer je incontinent bent…

Ben je eenmaal incontinent, probeer dan zo lang mogelijk naar het toilet te blijven gaan. Zo blijf je mobiel en stel je verslechtering van de klachten zo lang mogelijk uit. Gebruik ook zelf je eigen incontinentiemateriaal en laat dit niet door mantelzorgers doen. Zo blijf je zelfstandig. Soms wordt ook gedacht dat een incontinentiebroekje met inlegger een betere opname verzorgt. Dit echter niet het geval. Ook zijn de broekjes en inleggers vaak een duurdere oplossing. Meestal zijn de gewone incontinentieluiers voldoende qua bescherming en opname.

Incontinentiemateriaal

Naarmate je ouder wordt, verliezen mensen steeds vaker urine. Ruim een kwart van de vrouwen en in totaal 15% van de mannen is incontinent. Is het urineverlies structureel? Gebruik dan zeker ook incontinentiemateriaal. Belangrijk daarbij is om het juiste materiaal te gebruiken. Laat je dus adviseren in een speciaalzaak zodat je weet welke soort Tena slips of incontinentieluiers het beste bij jou passen. Gebruik bij voorkeur ook niet het materiaal van anderen. De juiste maat en soort luier is essentieel voor de effectiviteit.

2020-03-25T16:47:45+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie