afvallen

Afslankdiëten met beloftes dat de kilo’s eraf vliegen zijn natuurlijk aantrekkelijk. Maar te snel af willen vallen is niet altijd goed. Het kan namelijk schadelijk zijn voor je gezondheid en op de lange termijn kan het ervoor zorgen dat het afvallen juist moeilijker gaat.

In dit artikel hebben we daarom de valkuilen van te snel willen afvallen voor je op een rij gezet.

1: Het is moeilijk vol te houden

Als je te snel wilt afvallen, is de kans groter dat je het opgeeft. Een zeer streng dieet is simpelweg moeilijker vol te houden, onder andere door de hongergevoelens en omdat het vaak gepaard gaat met jezelf minder fit en energiek voelen.

Als je erg hoge doelen stelt, en je doelen daardoor niet behaalt, kan dit bovendien ook erg frustrerend en demotiverend werken.

2: Je kan voedingstoffen tekortkomen

Als je een stuk minder eet omdat je snel wilt afvallen, loop je het risico dat je voedingsstoffen tekortkomt. Bijvoorbeeld omega 3-vetzuren, ijzer en vitamine B12.

Zulke voedingsstoftekorten kunnen onder andere zorgen voor:

  • Een zwakker immuunsysteem
  • Extreme vermoeidheid
  • Bloedarmoede
  • Haaruitval

3: Je kan veel spiermassa verliezen

Een zeer streng dieet kan ervoor zorgen dat je spiermassa verliest. Op de weegschaal ziet dat er in eerste instantie positief uit. De kilo’s vliegen er immers af. Als een groot deel van deze kilo’s echter uit spiermassa bestaat in plaats van uit lichaamsvet, is dit niet gezond.

Tijdens een studie die in 2016 gepubliceerd werd in het tijdschrift Obesity werden twee diëten met elkaar vergeleken. Een deel van de proefpersonen volgde 5 weken lang een zeer caloriearm dieet met maar 500 calorieën per dag. De andere groep proefpersonen volgde 12 weken lang een caloriearm dieet met 1250 calorieën per dag.

Aan het eind van het onderzoek hadden beide groepen evenveel gewicht verloren. Degenen die een zeer caloriearm dieet volgden, hadden echter meer dan zes keer zoveel spiermassa verloren dan de andere groep.

Dit spierverlies is niet gezond en maakt je figuur er niet mooier op. Minder spiermassa zorgt er bovendien ook voor dat het bereiken en behouden van een gezond gewicht op lange termijn moeilijker wordt, omdat je hoeveelheid spiermassa in verband staat met de hoeveelheid calorieën die je verbrandt.

4: Je loopt een groter risico op galstenen

Galstenen zijn harde stukjes die kunnen ontstaan in je galblaas en galwegen. Ze ontstaan wanneer je gal te lang ‘stilstaat’ en de kans krijgt om in te dikken. Een streng afvaldieet vergroot de kans op deze galstenen.

Je galblaas maakt namelijk stoffen aan die helpen bij je spijsvertering. Wanneer je weinig eet, neemt de productie van deze stoffen af en krijgen ze de kans om te verharden.

5: Het jojo-effect ligt op de loer

Gewicht verliezen is maar de helft van de strijd. Daarna moet je ervoor zorgen dat de extra kilo’s er ook daadwerkelijk af blijven. Als je erg snel bent afgevallen, is het vaak moeilijker om je nieuwe gewicht te behouden.

Wanneer je meer tijd neemt voor het afvallen, krijg je de kans om nieuwe gezonde gewoontes op te bouwen. Zoals het eten van meer groentes en fruit en het minderen met suiker. Door jezelf deze gewoontes eigen te maken, wordt het uiteraard een stuk gemakkelijker om op gewicht te blijven.

Tips die je helpen om wel op een gezonde manier af te vallen

Te snel willen afvallen is dus niet verstandig. Wil je op een gezonde manier van overtollig lichaamsvet afkomen? Gebruik dan deze tips:

  • Besteed aandacht aan je hormoonhuishouding
  • Eet meer groentes, niet alleen bij je avondmaaltijd
  • Minder met suiker en simpele koolhydraten
  • Eet meer eiwitten en gezonde vetten
  • Drink meer water
  • Beweeg dagelijks minimaal 15 minuten

Gun jezelf de tijd

Gun jezelf de tijd om op een gezonde manier af te vallen. Zo blijft het prettig voor jezelf, doordat je geen last hebt van honger en vermoeidheid. Ook is het simpelweg gezonder voor je lichaam, omdat je spijsverteringssysteem goed blijft functioneren en je je lichaam van alle voedingsstoffen kan voorzien die het nodig heeft.

Bronnen: Roel G Vink, Nadia JT Roumans, Laura AJ Arkenbosch, Edwin CM Mariman, Marleen A van Baak, Obesity, 2016. Erlinger S, Eur J Gastroenterol Hepatol, 2000.

https://www.puurfiguur.nl/afvallen-tips/