De verslavende werking van neusspray

/, blog/De verslavende werking van neusspray

stichting-gezondheid-nederland-22-1Het warme weer begint op te zetten in ons land en de shirtjes en korte broeken worden al uit de kast getrokken. Een verkoudheidje ligt hierdoor op de loer, met als gevolg een verstopte neus. Vaak grijpen mensen naar neussprays om hierdoor weer vrijer te kunnen ademen. Wat de spray nu doet is het vernauwen van bloedvaatjes in de neus. Wanneer je stopt met de neusspray verwijden deze bloedvaatjes weer.

Wat veel mensen niet weten is dat deze sprays verslavend kunnen zijn.  Kijk wat er in jou neusspray voor werkzame stoffen zitten. Bevat deze xylometazoline? Dan moet je oppassen . Deze stof kan de neusslijmvlies namelijk kapot maken. Hierdoor blijft het slijmvlies opgezwollen en krijg je weer een verstopte neus. Daardoor heb je steeds weer die neusspray of druppel nodig om van dat verstopte gevoel af te komen. De kans dat je hieraan gewend raakt is op den duur aanzienlijk groot en bestaat de kans dat je er uiteindelijk verslaafd aan raakt.

Om dit te voorkomen is het noodzaak om neusspray of druppels alleen te gebruiken wanneer je al last hebt van een verstopte neus. Dus gebruik het niet op om een verstopte neus te voorkomen.

Gevolgen

De gevolgen van teveel gebruik van neusspray is niet heel ernstig, alleen kan wel vervelende infecties en irritaties opleveren.  De schade die ontstaat is gelukkig niet blijvend, want wanneer je stopt met sprayen herstellen de trilhaartjes in de neus weer, waardoor bacteriën en infecties worden voorkomen.

Verslaafd?

Heb jij het idee dat jij al verslaafd ben aan een neusspray? Dan kan je met verschillende technieken hier weer vanaf komen. Hieronder lees je een paar methodes die  jou kunnen helpen om eraf te komen.

  • Simpelweg in één keer stoppen. Hierdoor loop je wel een paar dagen met een verstopte neus rond.
  • Afbouwen. Dit kan je doen door niet door beide neusgaten te sprayen, maar door  één neusgat. Hierdoor heb je tenminste één neusgat waardoor je vrij kan ademen.
  • Alternatief. Zoek een neusspray zonder xylometazoline, maar met bijvoorbeeld een zout oplossing. Vraag aan jou huisarts voor andere opties

neuspray
Nu vraag je je natuurlijk af, waarom zouden we het nog gebruiken?  Xylometazoline werkt gewoon goed, alleen het gebruik van de spray moet gecontroleerd gebeuren. Wij adviseren om de spray niet langer dan zeven dagen achter elkaar te gebruiken, en ook maar maximaal  één keer per dag te gebruiken.

 

 

 

2015-04-20T13:11:09+01:00

Over de auteur:

Eén reactie

  1. Florene 1 september, 2014 om 20:45 - Antwoorden

    Er zijn diverse natuurlijke neussprays in de handel die niet verslavend zijn. Zeker geen oplossing voor iedereen, maar mij heeft het geholpen. Je hebt ze van Bonusan, Capsinol, Dr. Vogel en VSM. Ik hoop dat ik hiermee de meeste genoemd heb en dus geen reclame voor een bepaald merk maak. De website van Siepman geeft ook veel handige informatie. Sterkte allemaal. Flo

Geef een reactie