De verslaving zit tussen de oren

/, Stoppen met roken/De verslaving zit tussen de oren

De lichamelijke afhankelijkheid van roken is maar heel klein en zit voornamelijk tussen de oren. De reden waarom het toch zo hardnekkig is, is het ontstaan van allerlei misvattingen die het sigarettengebruik goedpraten. Kijk eens naar de volgende misvattingen en ga bij jezelf na of jij je er ook aan schuldig maakt.

 

Tijdens het roken heb je geen last van de ontwenningsverschijnselen van je nicotinegebrek.62090151e29f89fe4650eeb781f36709 Deze klachten komen pas weer bovendrijven nadat je je sigaret uit maakt. Doordat de klachten optreden als je niet rookt, associeer je ze ook niet met roken. Het lijkt dan alsof het vervelende gevoel hoort bij andere dingen in het leven: problemen op je werk of thuis, zorgen of ruzie. Je gaat denken dat het “normaal” is om je ellendig te voelen, en dat roken deze ellende wegneemt. Feitelijk doet het roken niets anders dan de nicotinewaardes weer op peil brengen in verhouding tot de gevoeligheid. Je gaat je er dus niet beter door voelen; je gaat je er in het beste geval weer normaal door voelen.

Emotionele afhankelijkheid is een groot probleem bij de sigarettenverslaving. Negatieve gedachten zorgen voor meer stress dan de feitelijke ontwenningsverschijnselen. Wanneer je gelooft dat roken je zorgen verlicht, bestaat het gevaar dat je jezelf wijsmaakt dat je de sigaretten nodig hebt om het allemaal aan te kunnen.

 

Het opspelen van je vermeende nicotinegebrek is een nauwelijks waarneembaar proces, maar bezorgt jou wel duidelijk merkbare klachten. Wanneer op hetzelfde moment stressvolle situaties zich voordoen in je dagelijks leven, zit je met twee ongemakken. Het opsteken van een sigaret verlicht de klachten die met je nicotinebehoefte gepaard gaan, maar al snel kan het lijken alsof de sigaret ook de ellende verlicht van de stressvolle situatie. Wanneer jij in deze heilzame werking gelooft, lijkt deze ook daadwerkelijk in te treden. Het is dus een placebo-effect.

 

De bovenstaande informatie komt rechstreeks uit de DVD cursus Stoppen met Roken. Denk je dat je beter wordt geholpen wanneer er beeldmateriaal aan theorie is gekoppeld? Bestel dan de dvd! Dit kunt u doen door te klikken op… roken

2016-08-01T11:41:43+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie