Juice the office: De vraag van gezondheid

/, blog, Recepten, Voeding nieuws/Juice the office: De vraag van gezondheid

Gezond zijn, dat willen we allemaal wel. Maar wat is gezond zijn nu eigenlijk, en hoe bereiken we dit? Het eten van een appel in plaats van een koekje wordt doorgaans als gezond gezien, maar heeft het eigenlijk wel invloed als we dit maar één keer in de week doen? Ben je gezond bezig als je je dagelijks appeltje niet schilt, kan je hem beter wel schillen, of heeft de wandeling naar de supermarkt om je appeltje te kopen misschien wel meer invloed op je gezondheid? Samen met mijn collega’s besprak ik wat gezond zijn voor hen betekent. Dit onder het genot van de onderstaande gezonde(?) smoothie.

Ingrediënten (voor ca. 2.5 liter, of 10 mensen)

  • 600gram zoete appels (3 stuks)
  • 250gram bananen (2 middelgrote)
  • 600gram bleekselderij (1 bos)
  • 1,5 kilogram perssinaasappels
  • Een handjevol verse munt

Bereidingswijze

Was de appels, snijd ze in kwarten en haal de steelaanzet, het kroontje en eventueel de zaadjes weg. Snijd de kwarten in grove stukken. Schil de bananen en breek ze in stukken. Breek de stengels bleekselderij af, was ze goed en snijd ze in stukken. Pers de sinaasappels en was de munt. Voeg alles bij elkaar in een blender en mix tot er een fijne smoothie ontstaat. Zeg ondertussen gedag tegen iedereen die gek naar je kijkt en lach vriendelijk naar iedereen die zegt “nou nou, dat is gezond!”.

Ja, mensen die je zo bezig zien met een grote hoeveelheid groenten en fruit vinden dat je gezond bezig bent. Met de bovenstaande hoeveelheid, kan je hiernaast ook nog eens een heleboel andere mensen helpen met het laten staan van hun ongezonde snack, en dan ben je gezellig allemaal gezond!

Op het kantoor van Stichting Gezondheid Nederland wordt er echter veel meer aan het woord gezondheid gekoppeld; niet alleen maar tussendoortjes, maar het hele dieet wordt onder de loep genomen. Hierbij komt vooral de puurheid van het voedsel ter sprake. Ook bewegen wordt benoemd; een belangrijke bezigheid om je te helpen om je gezonder te voelen. Hier draait het namelijk om: hoe gezond voel je je? Termen als  ‘balans’ en ‘sterk immuunsysteem’ zijn hierbij erg belangrijk, want als je ziek bent voel je je zeker niet gezond. Als laatste werd er genoemd dat gezondheid niet alleen jezelf betrekt, ook je omgeving en de aarde tellen mee; als de aarde niet gezond is, zullen wij ons ook niet gezond kunnen voelen.

Kortom: Er zijn veel verschillende opvattingen van wat gezondheid is, maar uiteindelijk is het toch het belangrijkste dat je goed in je vel zit en kan genieten van het leven!

Door: Jeske Dolmans

 

Wil je meer weten over gezonde voeding, bekijk hier onze cursus:
https://stichtinggezondheid.nl/shop/100-voedingtips-online/

2015-04-08T10:23:51+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie