detoxen, ontslakken en vasten

/, blog, Dieet, Voeding nieuws/detoxen, ontslakken en vasten

detoxen-ontslakken

Al deze termen komen eigenlijk op hetzelfde neer; je lichaam een poos onthouden van vast voedsel. De reden waarom mensen dit doen zijn verschillend. Detoxen en ontslakken zeggen het eigenlijk al: het lichaam ‘reinigen’ van afvalstoffen die zich door onze voeding langzaam aan in ons lichaam opgehoopt hebben. Sommige mensen, waaronder ook wetenschappers, geloven dat wij door ons geïndustrialiseerde voedsel veel afval- en gifstoffen binnen krijgen die ons lichaam er niet goed uit kan werken. Daarom zijn zij van mening dat je eens in de zoveel tijd een detox- of ontslakkingskuur kunt volgen om je lichaam te helpen zichzelf van deze stoffen te ontdoen. Er is echter nog veel discussie over deze theorie over gifstoffen in het lichaam. Andere wetenschappers en voedingdeskundigen zijn van mening dat het onzin is. Volgens hen is het lichaam prima uitgerust om door middel van darmen, nieren en lever zich te ontdoen van gifstoffen. Zij zien geen heil in detoxen en vinden soms zelfs dat dit af te raden is omdat je je eigen lichaam wel een aantal dagen op een erg karig dieet zet.

 

Ontgiften met een sapkuur
detoxen

Tijdens een dergelijke kuur drink je een aantal dagen alleen vruchten- en groentesappen, water en kruidenthee. Soms gaat er een afbouwfase aan vooraf. In de dagen voor de kuur ga je steeds minder eten totdat je voor een aantal dagen volledig op vloeistoffen overgaat. Je kunt ook een kuur in gezondheids- en beautycentres volgen. Vaak krijg je dan ook tijdens de kuur een aantal keer een darmspoeling.

Er zijn ook mensen die een vastenkuur volgen om spirituele redenen. Zij vinden in het vasten een manier om weer tot zichzelf te komen en een soberheid te ervaren die hen meer in contact brengt met de spirituele kant van het leven. Tijdens deze kuur zweer je ook de hedonistische consumptie van voeding af. Dat kan ook verfrissend werken.

Als je gezond bent kun je het in principe wel aan om een vastenkuur te volgen. Het is echter af te raden als je leidt aan een bepaalde aandoening of conditie of wanneer je zwanger bent. Een dergelijke kuur is ook niet makkelijk; het kan zeker afzien zijn om een aantal dagen alleen maar dranken te nuttigen. Ook moet je zeer zeker oppassen dat je geen tekorten oploopt aan bepaalde vitamines en mineralen. Een kuur kun je het beste onder begeleiding van een arts of andere professional volgen. Deze kan in de gaten houden of alles goed gaat en je van tevoren helpen met het opstarten van de kuur.

Overigens is een dergelijke kuur niet echt geschikt om mee af te vallen. De verwachting is dat je tijdens de kuur wel wat gewicht kwijt raakt omdat je erg weinig kilocalorieën binnen krijgt. Echter je leert geen nieuw voedingspatroon aan. De enige hoop is dat je na de kuur je gezonder voelt en dit stand probeert te houden door ook gezond te blijven eten. Het is echter geen garantie dat je van een kuur blijvend afvalt.

2015-07-30T14:30:39+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie