Dieetadvisering mogelijk weer in basispakket!

/, blog, News/Dieetadvisering mogelijk weer in basispakket!

De Minister van VWS is voornemens om dieetadvisering in 2013 weer op te nemen in het basispakket van de zorgverzekeringswet. Dit is opgenomen in de voorjaarsnota 2012 (Kunduz-akkoord of Lente-akkoord). De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) is blij met deze plannen.

Sinds de vergoedingsmogelijkheden voor dieetbehandeling beperkt zijn, gaan er minder patiënten voor een behandeling naar de diëtist. Anja Evers, directeur NVD: ’Door dieetbehandeling weer op te nemen in de basisverzekering, kunnen ook mensen die niet de financiële middelen hebben om zich aanvullend te verzekeren of het zelf te betalen weer de behandeling vergoed krijgen. Het gaat in veel gevallen om noodzakelijke zorg.’

Sinds 1 januari 2012 wordt dieetadvisering alleen nog vanuit de basisverzekering vergoed als dit onderdeel is van gecoördineerde multidisciplinaire zorg voor patiënten met diabetes, chronische longziekten of een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Voorheen werd 4 uur dieetadvisering vanuit de basisverzekering vergoed, ongeacht de aandoening.

De eerste effecten van de verminderde vergoeding van dieetadvisering zijn al zichtbaar. In het eerste kwartaal van 2012 kwamen 28% minder mensen naar de diëtist dan vorig jaar, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL. Het totaal aantal uren dieetzorg daalde met 39%, zo blijkt uit de declaratiegegevens van de deelnemende diëtisten.

Bron: NVD

2013-11-18T13:27:28+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie