Dierstudie: Afvallen met azijnzuur spaart spiermassa

/, Algemeen, blog, News/Dierstudie: Afvallen met azijnzuur spaart spiermassa

Ordinaire azijn is een afslanksupplement volgens onderzoekers van de Japanse azijnfabriek Mizkan. Zij zeggen dat mensen een beetje afvallen al ze na een maaltijd een glas water drinken waarin ze een beetje azijnzuur hebben opgelost. Met een dierstudie achterhaalden dezelfde onderzoekers hoe dat mogelijk is. Volgense deze Japanners is azijn misschien een heuse AMPK-booster.

De onderzoekers gaven muizen voer waar ze spekvet en suiker  doorheen hadden gemengd. De dieren werden daardoor snel dik. Een controlegroep kreeg verder niks, maar twee experimentele groepen kregen 6 weken achtereen elke dag een beetje water met azijn in hun maag gepompt.

In de lever van de muizen was de aanmaak van verbindingen toegenomen die betrokken zijn bij de vetverbranding, zoals peroxisome-proliferator-activated receptor alpha [PPARalpha], acetyl-CoA oxidase [ACO], carnitine palmitoyl transferase-1 [CPT-1] en uncoupling protein-2 [UCP-2].

CPT-1 loodst vetzuren de mitochondria in, waar ze worden omgezet in energie. ACO is betrokken bij de omzetting van vet in energie. UCP-2 is een
schakelmolecuul dat de stofwisseling van de cel een tandje hoger zet en de cel meer warmte laat aanmaken.

PPAR-alpha is een sensor waarmee cellen vetzuren ‘waarnemen’. ‘Zien’ levercellen meer vetzuren, dan verbranden ze er meer. Het sleutelmolecuul dat PPAR-alpha aanschakelt is AMPK. De Japanners vermoeden dan ook dat suppletie met azijnzuur [structuurformule hiernaast] AMPK activeert. AMPK wordt actief door lichaamsbeweging.

Als je de doses die de Japanners gebruikten omrekent naar mensen, dan kom je op 300-1500 mg azijnzuur per dag. Als je appelazijnsupplementen gebruikt, dan zijn dat ongeveer 1-3 capsules. Visvetzuren zijn trouwens uitstekende PPAR-agonisten. Misschien werkt azijnzuur nog beter als je ook visoliecapsules slikt.

 

Bron: Ergogenics.org, 2012

2013-11-18T13:29:18+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie