Dit kun je beter vermijden als je meer energie wilt

/, blog, Energie therapie/Dit kun je beter vermijden als je meer energie wilt

Dat je energiepeil een beetje wisselt gedurende de dag, is heel normaal. Toch zijn er voedingsmiddelen die maken dat je energie weglekt. Dit kun je beter vermijden als je meer energie wilt:

1.     Cafeïne

Grijp jij naar koffie als je je moe voelt? Niet doen! Cafeïne geeft je als het ware valse energie omdat het stimulerend werkt. Nadat je een energiepiek hebt gehad, zakt je energiepeil weer net zo snel, waardoor jij je moe voelt.

Theïne in zwarte thee doet trouwens hetzelfde als koffie. Neem liever een glas water voor meer energie of een smoothie van vers fruit en verse groenten. Als je wilt afvallen, is dat laatste trouwens niet zo’n goed idee.

2.   Toegevoegde suikers

Voeding met toegevoegde suikers, zoals ontbijtgranen en fruityoghurt, zorgen voor een piek in je bloedsuikerspiegel, gevolgd door een snelle daling van de hoeveelheid suiker in je bloed. Daardoor kun je je na het eten van deze voedingsmiddelen eerst heel energiek voelen, maar een uur later alweer slap en futloos.

Er zijn aanwijzingen dat voeding met toegevoegde suikers ervoor zorgt dat je bovendien nóg meer trek krijgt in zoet, waardoor je deze energiedip meerdere malen per dag ervaart.

3.   Alcohol

Een wijntje kan je lekker ontspannen en doezelig maken. Toch kan alcohol werken als een energielek. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je door alcohol minder lang diep slaapt.

4.    Zoute voeding

Zoute voeding, zoals chips en zoutjes, kan je moe maken doordat het zout je lichaam uitdroogt. Onderzoek toont aan dat zelfs lichte tot matige uitdroging kan leiden tot moeheid.

5.   Energy drinks

Energiedrankjes bevatten vaak veel suiker en cafeïne. Ze geven je kortstondig energie, maar verkorten je slaap en verminderen de kwaliteit ervan. Als dit te vaak gebeurt, merk je dat zeker aan je energieniveau.

6.   Geraffineerde granen

Als je meer energie wilt, is het ook zaak om geraffineerde granen en andere bewerkte voedingsmiddelen te vermijden. Net als suiker geven deze vaak kortstondig energie, maar zorgen ze daarna voor een sterke daling van je energiepeil.

Laat witbrood, witte pasta en andere bewerkte producten dan ook op het schap staan en kies voor volkoren granen. De vezels hierin zorgen ervoor dat je langer energie hebt.

Ik hoop dat dit artikel je helpt om energievretende voeding te vermijden. Heb jij nog meer tips voor meer energie? Deel ze dan hieronder in de reacties!

Bronnen

2018-07-04T15:05:11+01:00

Over de auteur:

Annemiek houdt van gezond én lekker eten. Zelf eet ze het liefst zoveel mogelijk vers en biologisch. Als health blogger voor Floraa.nl kan ze haar passie voor schrijven en gezond eten inzetten om mensen te informeren over natuurlijke voeding en afvallen.

Geef een reactie