Doorbreek je alcohol gewoontes

/, Algemeen, blog/Doorbreek je alcohol gewoontes

Drink jij dagelijks of bijna dagelijks alcohol en heb je het gevoel dat het een gewoonte aan het worden is? Heb je bijvoorbeeld voordat je het weet alweer een glas wijn ingeschonken tijdens het diner. Doorbreek dan deze gewoonte en probeer een aantal weken of maanden helemaal geen alcohol te drinken.

Je zult merken dat je:

  • Je fitter voelt
  • Je beter slaapt
  • Je beter kunt concentreren
  • Het een positief effect heeft op je gewicht
  • Je meer bewust bent van je eigen alcoholpatroon en erachter komt wat alcohol voor je betekent

Waarom zou je het niet proberen?

Hoe bereid je je voor op een alcoholvrije periode?
Tijdens zo’n periode zonder alcohol is het belangrijk om voor jezelf een duidelijk doel te stellen. Bijvoorbeeld ik drink twee weken geen alcohol. Schrijf dit doel ergens op. Daarnaast is het belangrijk dat je mensen uit je omgeving, bijvoorbeeld familie en vrienden op de hoogte stelt van je alcoholvrije periode. Ze kunnen er dan rekening mee houden. Zeg dat het helpt als ze je geen alcohol aanbieden. Ook kunnen deze mensen je steun bieden tijdens de alcoholvrije periode of natuurlijk zelf ook meedoen. In zo’n alcoholvrije periode zullen zich ook moeilijke situaties voordoen, bijvoorbeeld een feestje. Het is belangrijk om vooraf na te denken over deze moeilijke situaties en wat je gaat doen als je in zo’n moeilijke situatie komt. Het is goed om dit op te schrijven in de vorm van een ‘als – dan’ plan. Bedenk in welke situaties jij de gewoonte hebt gevormd om te drinken en dus een risicosituatie zijn voor het drinken van alcohol (als). Bedenk vervolgens met welke gewoonte je de oude gewoonte wilt vervangen (dan). Bijvoorbeeld: ‘Als ik thuiskom van mijn werk en me s ’avonds verveel, dan pak ik een glas cola’.  Nu kun je je eigen ‘als – dan’ plannen gaan formuleren. Nadat je je eigen ‘als – dan’ plan hebt geformuleerd is het belangrijk om jezelf te visualiseren dat je het plan daadwerkelijk uitvoert. Dus voer het alternatieve gedrag uit in je hoofd. Plak vervolgens een papiertje met de plannen op een plek waar je vaak komt, bijvoorbeeld op de koelkast.

Hoe houd je een alcoholvrije periode vol?
Ten eerste zal het wel eens voorkomen dat je zin hebt in alcohol. Het is belangrijk dat je deze trek in alcohol niet verdringt, maar dat je dit accepteert. Het is natuurlijk niet zo dat je als je trekt hebt in alcohol je meteen hierna moet handelen. Trek verdwijnt meestal na een bepaalde tijd. Dus wacht tot de trekt overgaat. Daarnaast is het belangrijk om alternatieven voor alcohol te bedenken. Dit kunnen zowel alcoholvrije drankjes zijn, als afleidende activiteiten bijvoorbeeld alcoholvrij witbier, verse fruitsapjes of gaan sporten, een boek lezen et cetera.

Je kan zelf beslissen waar en wanneer je start met een alcoholvrije periode, maar er zijn ook landelijke initiatieven waar je aan mee kunt doen! Kijk voor meer informatie op www.ikpas.nl. Ook zijn er ieder jaar verschillende regionale initiatieven. In verschillende gemeentes vinden campagnes plaats om 30 of 40 dagen geen alcohol te drinken na carnaval, in de vastenperiode. Op internet kun je opzoeken of jou gemeente of een gemeente in de buurt ook meedoet. Je kan jezelf inschrijven als deelnemer aan de campagne. Als deelnemer kun je extra tips krijgen, worden ervaringen van andere deelnemers gedeeld en kun je deelnemen aan bijeenkomsten.

Geschreven door Yvonne van Mensvoort

2015-08-25T14:05:52+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie