Kent u de e-sigaret al of heeft u hem zelfs al eens gebruikt?
E-sigaretten zijn apparaatjes op batterijen die zijn ontworpen om nicotine toe te dienen op een vergelijkbare manier als gewone sigaretten. De e-sigaret is ontworpen om gebruikers van nicotine te voorzien zonder hen bloot te stellen aan de vele schadelijke stoffen die in gewone sigaretten zitten. E-sigaretten worden verkocht met als doel om mensen te helpen bij het stoppen met roken of als een gezonder alternatief voor gewone sigaretten.
Maar is de e-sigaret wel zo’n goed en gezond alternatief?
Op de verpakking ontbreekt vaak belangrijke informatie over de hoeveelheid nicotine en de gevaren van de e-sigaret. Ook richten fabrikanten van de e-sigaret zich vaak op jongeren. Dit doen ze door de e-sigaret te produceren met verschillende smaken (aardbei, kaneel, pina colada) en in verschillende kleuren (roze, rood, blauw). Dat dit werkt blijkt uit het feit dat de groep jongeren die met e-sigaretten experimenteert is verdubbeld over een periode van 2008 tot 2012. Ook staat er vaak misleidende informatie in advertenties. Hieronder leest u enkele voorbeelden van misleidende informatie.
De gezondheidsvoordelen zijn hetzelfde bij het gebruik van een e-sigaret als wanneer u stopt met roken. Hier is nog niks over bekend. Ook in e-sigaretten zitten kankerverwekkende stoffen.
Het bekende rokershoestje is er niet meer. De belangrijkste bijwerkingen zijn mond- en keelirritatie, duizeligheid, misselijkheid en droge hoest.
Geen passief roken (dus omstanders roken niet mee). Uitgeademde lucht kan nog steeds schadelijke stoffen bevatten, zoals nicotine en andere toxische stoffen.
E-sigaretten kunnen gerust gebruik worden tijdens de zwangerschap. Het kan wel degelijk een schadelijk effect hebben op het kind. De nicotine wordt door de placenta doorgelaten en opgenomen door de foetus.
Om aan te tonen of e-sigaretten daadwerkelijk veilig zijn is meer onderzoek nodig. Ook is er nog onvoldoende bewijs dat e-sigaretten daadwerkelijk mensen helpen bij het stoppen met roken.
Daarom adviseert de World Health Organizaton (WHO) mensen die willen stoppen met roken om hulpmiddelen te gebruiken die effectief zijn, zoals nicotinepleisters.
Geschreven door Yvonne van Mensvoort
Geef een reactie