Een derde van het ziekteverzuim van werkende Nederlanders wordt veroorzaakt door stress. Stress kán heel functioneel zijn op je werk, zeker als je net die deadline moet halen.
De ontlading achteraf geeft een extra boost en fijn gevoel.Maar heb je constant een té hoog stressniveau, dan kan dat grote gevolgen hebben. Een burn-out ligt zo op de loer waardoor je volledig kunt uitvallen van je werk.
Meer dan honderd stresssignalen
Een burn-out kan voorkomen worden als je goed naar de stresssignalen van je lichaam luistert. Zelf kwam ik drie jaar geleden als 26 jarige thuis te zitten met een burn-out. Ik had mezelf langdurig overbelast en de signalen niet opgepikt. Mijn lijf was het die uiteindelijk aan de noodrem trok. Als ik eerder naar die signalen geluisterd had, had me dat een hoop ellende kunnen besparen. Maandenlang zat ik thuis met een burn-out. Ik was kwetsbaar, maar durfde dat amper te laten zien aan mijn vriend, ouders en vriendinnen. Ik schaamde me enorm.
Het liefste wilde ik zo snel mogelijk van dat vervelende gevoel van schaamte en zwakte af. Voor mijn boek Jong Opgebrand heb ik tien jonge mensen geïnterviewd met een burn-out. Het valt mij op dat zij allemaal al last hadden van fysieke klachten en vermoeidheidklachten voordat zij opgebrand raakten. Zoals slapeloosheid, migraine, hoofdpijn, pijnlijke spieren, pijn in nek en schouders, zenuwachtig gevoel, gespannen zijn, angstig, paniekaanvallen, duizeligheid, hartkloppingen, pijn in de borst of hartstreek, hyperventilatie, te vroeg wakker worden, vermoeidheid, onrustig, concentratieproblemen, huilbuien, woede-uitbarstingen, pijnlijke spieren, stoelgang problemen, maagklachten, fysiek trillen, piekeren etcetera.
Er zijn meer dan honderd verschillende manieren waarop spanning en stress zich kunnen uiten. Ieder mens is anders en reageert daardoor verschillend op stress. Vaak is er sprake van een combinatie van signalen. Een psycholoog of huisarts kan meer inzicht geven in die symptomen. Het is ontzettend belangrijk om stresssignalen serieus te nemen om maatregelen te nemen en zo erger te voorkomen. Ikzelf weet inmiddels dat zodra ik hoofdpijn krijg en pijn heb in mijn nek en schouders ik me te druk heb gemaakt. Het zijn signalen van mijn lijf, dat ik het rustiger aan moet doen. Ik zeg dan een afspraak af, ga de bossen in om te wandelen, volg een yoga les of blijf lekker een avond op de bank liggen.
Wat zit er achter jouw stresssignalen?
Daarnaast is het belangrijk om te weten te komen waarom je die stresssignalen hebt. Vaak is het een combinatie van de omgeving (extern) en je persoonlijkheid (intern). Het is duidelijk dat jijzelf en de omgeving waarin je zit te veel van jou vragen. Wat kun je veranderen in die omgeving? Waarom werk je zo hard en stel je zo’n hoge eisen aan jezelf? Wat wil je bewijzen? Waarom geef je je grenzen niet goed aan en zeg je nooit ‘nee’ tegen je collega’s, leidinggevende, vrienden/vriendinnen, familie en/of kennissen? Waarom moet alles perfect zijn en voel jij je zo verantwoordelijk? Waarom ben je zo kritisch richting jezelf en mag je geen fouten maken of falen?
Als je in de spiegel durft te kijken en je een antwoord hebt gevonden op deze vragen, kun je je eigen gedrag veranderen. Praat eens met je partner, vrienden/vriendinnen of iemand anders die dicht bij jou staat. Misschien herkent hij of zij veel van wat jij vertelt en heeft die goede tips voor jou. Ook op internet vind je veel fora waar je hierover met anderen kunt praten. Uiteraard kun je ook altijd een coach of psycholoog om hulp vragen. Wanneer je de oorzaak van stress alleen buiten jezelf zoekt, zal er niets veranderen. Succes!
Mariëlle Lunenburg
Mariëlle is schrijfster van het boek ‘Jong Opgebrand’ met daarin tien verhalen van young professionals met een burn-out. Op 26 jarige leeftijd kreeg zij zelf ook een burn-out. Zij wil het onderwerp burn-out onder jonge mensen bespreekbaar maken. Momenteel woont Mariëlle samen met haar vriend in Eindhoven en werkt als communicatieadviseur. In haar vrije tijd schrijft en reist zij graag en bezoekt zij met plezier muziekfestivals.
Meer informatie over Jong Opgebrand lees je op www.bookbase.nl.
Jong Opgebrand is in print verkrijgbaar via www.boekenbestellen.nl en als ebook via alle grote boekhandels.
Geef een reactie