Een laag zelfbeeld vergroot de kans op huidkanker

/, blog, kanker/Een laag zelfbeeld vergroot de kans op huidkanker

mother and daughter standing on cruise liner deck

Ben je niet tevreden over je uiterlijk? Wetenschappers waarschuwen dat je dan sneller kans loopt op huidkanker. Dit heeft te maken met het feit dat mensen met weinig zelfvertrouwen de gezondheid van hun huid sneller negeren en langer in de zon blijven liggen.

Wetenschappers uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten voerden een onderzoek uit bij meer dan 1.500 mannen en vrouwen, met een gemiddelde leeftijd van 29 jaar. Zij werden onder andere ondervraagd over hoe aantrekkelijk zij zichzelf vonden, maar ook hoe vaak ze al verbrand zijn geraak, hoeveel tijd ze doorbrachten in de zon en of ze daarbij zonnebrandcrème gebruikten.

Het onderzoek resulteerde dat personen die zichzelf minder aantrekkelijk vonden, meer tijd in de zon doorbrachten. Ze gebruikten ook minder bescherming en verbrandden dus ook vaker. Sarah Grogan van de Manchester Metropolitan University legt uit: “Wie zijn uiterlijk negatief beoordeeld, neemt meer risico’s als het om UV-straling gaat. Deze mensen lopen dus ook een veel grotere kans op huidkanker”.

De reden waarom ze vaker in de zon liggen, ligt volgens Grogan aan het feit dat onvolkomenheden minder opvallen zodra je een gebruinde huid hebt. “We vermoeden dat wie zijn lichaam niet zo aantrekkelijk vindt, liever een gebruinde huid heeft. Ze vinden het aantrekkelijk omdat het imperfecties markeert en je ziet er ook slanker en fitter uit”. Maar Grogan refereert ook naar een andere mogelijke aanleiding: “Het kan ook dat ze gewoon minder belang hechten aan wat er met hun lichaam gebeurt, omdat ze het toch niet aantrekkelijk vinden”.

Wil je meer weten over gezond leven, bekijk hier onze gezondheidsacademie:
https://stichtinggezondheid.nl/academie/#unique-identifier9

2015-02-20T10:01:50+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie