Een voedselpatroon waarmee je kanker kunt voorkomen

Of kanker nu in de familie zit of dat je op het moment zelf strijd voert tegen kanker, factoren die van invloed zijn op je manier van leven, waaronder je eetpatroon, kunnen enorm helpen bij het bestrijden van kanker. Sommige voedingsmiddelen verhogen zelfs het risico op kanker, terwijl andere voedingsmiddelen je lichaam juist tegen kanker beschermen en je immuunsysteem versterken. Een gezond voedselpatroon beschermt je gezondheid, laat je beter in je vel zitten en versterkt je weerstand, zodat je beter bent opgewassen tegen kanker en andere ziekten.

Het verband tussen kanker en je voedingspatroon.

Hoewel niet alle gezondheidsproblemen zijn te voorkomen, heb je zelf je eigen gezondheid toch beter in de hand dan je misschien zou denken. Uit onderzoek blijkt dat het overgrote deel van het aantal mensen dat overlijdt aan kanker rechtstreeks verband houdt met de gewenste manier van leven zoals roken, drinken, onvoldoende beweging en een ongezond eetpatroon. Niet roken, het beperken van alcohol, het streven naar een gezond gewicht en regelmatig bewegen is een goed begin om kanker te helpen voorkomen. Om zo gezond mogelijk te blijven, is het ook van belang te letten op je eetpatroon.

facebook bericht voedingspatroon om kanker te voorkomen

Dat wat je wel en niet eet, heeft een sterke invloed op je gezondheid, waaronder het risico op kanker. Zonder het door te hebben, eet je misschien wel allerlei voedingsmiddelen die kanker in de hand werken, terwijl je de gezondste voedingsmiddelen die juist bescherming kunnen bieden tegen kanker links laat liggen. Zo kan het dagelijks eten van bewerkt vlees het risico op darmkanker verhogen, terwijl het eten van sojaproducten zoals tofu of edamame (verse jonge sojabonen) het risico op borstkanker kan verlagen en het eten van meer fruit en groenten het risico op veelvoorkomende vormen van kanker kan verlagen. Door kleine veranderingen aan te brengen in je eetpatroon en je eetgedrag, kun je het risico op ziekten verlagen. Als je al aan een ziekte lijdt, dan kunnen voedzame maaltijden ervoor zorgen dat je in deze zware tijd jezelf beter en fitter gaat voelen.

Jezelf meer verdiepen in fruit en groenten.

Hoewel het eten van een enkel voedingsmiddel niet genoeg is om kanker te voorkomen of te bestrijden, kan een uitgebalanceerd plantaardig voedingspatroon, dat bestaat uit een verscheidenheid aan groenten, fruit, sojaproducten, noten en volle granen en bonen, het risico op verschillende vormen van kanker verlagen. Een verscheidenheid aan kleurrijke voedingsmiddelen is de beste bescherming tegen kanker. Plantaardig voedsel is rijk aan voedingsstoffen die je immuunsysteem versterken en bovendien helpt het bij het afremmen van de groei van kankercellen. Fruit en groenten bevatten de meeste antioxidanten, zoals betacaroteen, vitamine C, vitamine E en seleen. Deze krachtige vitaminen kunnen bescherming bieden tegen kanker en zorgen ervoor dat je lichaamscellen optimaal functioneren.

Facebook bericht bloedsuiker spiegel 3

Ook uit onderzoek blijkt dat plantaardig voedsel effectief kan zijn bij het voorkomen van bepaalde vormen van kanker:

  • Een voedselpatroon dat bestaat uit veel fruit kan het risico op maag- en longkanker verlagen.
  • Groenten waar carotenoïden(stoffen die groenten en fruit kleur geven) in voorkomen, zoals wortels, spruitjes en kalebas kunnen het risico op long-, mond-, keel- en strottenhoofdkanker verlagen.
  • Een voedselpatroon met groenten die weinig zetmeel bevatten, zoals broccoli, spinazie en bonen kan bescherming bieden tegen maag- en slokdarmkanker.
  • Het eten van sinaasappels, bessen, erwten, paprika’s, donkere bladgroenten en andere voedingsmiddelen die veel vitamine C bevatten, kunnen ook bescherming bieden tegen slokdarmkanker.
  • Voedingsmiddelen die rijk zijn aan carotenoïden, zoals tomaten, guave en watermeloen kunnen het risico op prostaatkanker verlagen.

Hoe minder deze plantaardige voedingsmiddelen zijn bewerkt, des te gezonder is het.

 

2017-03-30T14:21:05+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie